A bankválság mellett politikai krízis is van Európában

Egy közös euróövezeti pénzügyminisztérium csírájának nevezte az euróövezeti mentőcsomagok motorjának számító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt Soros György magyar származású amerikai befektető, aki szerint az euróövezeti adósságválsággal az Európai Unió immár dezintegrációs szakaszba lépett.


Soros György Reflexivity at Work in the European Union címmel tartott előadást
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Budapesten, a Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott előadást csütörtökön Soros György magyar származású amerikai üzletember, a Soros Alapítvány elnöke, a CEU alapítója és tiszteletbeli kuratóriumi elnöke. A szakember többek között arról beszélt, hogy a közös valuta bevezetésével az európai integrációs folyamat megállt, mert hiányzott a politikai szándék a folyamat továbbvitelét lehetővé tevő költségvetési összhang megteremtéséhez, és a válság ebben a helyzetben érte Európát.

Sérülékenyek az euróövezeti államok

A befejezetlen struktúra - jóllehet a döntéshozók tudatában voltak a tökéletlenségeknek - különösen sérülékennyé tette az euróövezeti államokat. A dezintegrációs szakasz akkor indult, amikor Angela Merkel német kancellár a pénzpiaci válság csúcsán, 2008-ban amellett állt ki, hogy valamennyi tagállam önállóan gondoskodjon a bankok megmentéséről. Soros szerint sokan nem veszik észre, hogy a bankok és az európai államok válsága mellett egy harmadik, politikai krízis is jelen van. (A görög kormányfő visszavonta az adósságcsomagról kiírandó népszavazás tervét, amitől a piacok is megnyugodtak.)


Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A közgazdász fontos lépésnek nevezte ugyanakkor, hogy fordulat következett be Németország viszonyában az euróövezethez: felismerték, hogy eddig rosszul kezelték a válságot, mára jóval elkötelezettebbé váltak a közös valuta megmentése ügyében. Tudják, hogy az euró nem tökéletes konstrukció, de azt is belátták, hogy az euróövezet szétesése beláthatatlan gazdasági következményekkel járna - tette hozzá Soros.

Kijelentette: az euróövezeti vezetők eddig csak halasztgatták a válság valódi megoldását, abban hitben, hogy nincs szándék a politikai integráció mélyítésére. Addig halogatták a válaszadást, amíg a görög helyzet fenntarthatatlanná nem vált; de most önkéntelenül is a politikai integráció irányába mutató válságkezelés alakult ki: az EFSF egy jövőbeli európai pénzügyminisztérium csírája.

Hibás lépáés a bankok feltőkésítése

A szakember bírálta az európai vezetők válságkezelő terveit, és megismételte a Financial Times üzleti napilapban október közepén ismertetett javaslatait. Ennek értelmében elsődleges fontosságúnak nevezete a piacok megnyugtatását, ami egységes fellépés nélkül elképzelhetetlen.

Hibásnak ítélte ugyanakkor a bankok feltőkésítésére irányuló terveket. Úgy vélte, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásait inkább a bankok csődjét megelőző garancia nyújtására kell felhasználni. Cserébe arra lehetne kötelezni a bankokat, hogy ne csökkentsék mérlegfőösszegeiket, és tartsák fenn hitelezési politikájukat. Soros szerint második lépésként arra kellene ösztönözni Olaszországot és Spanyolországot, hogy rövid lejáratú kincstárjegyeket bocsássanak ki, amelyeket - likviditásuknál fogva - készpénzként tarthatnának a bankok, és bármikor eladhatnának az Európai Központi Banknak.

A görög adósságválsággal kapcsolatosan kérdésre válaszolva kijelentette: Görögország adósságát csökkenteni kell. Különösen fontosnak nevezte, hogy életben tartsák a görög bankokat, és megvédjék a banki betéteket. „Ha ez nem történik meg, akkor az emberek más országokban is tömegesen vehetik ki pénzüket a bankokból, ami összeomláshoz vezetne" - fogalmazott a közgazdász.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo