A termelőkre is számítanak az agrárium mentésében

A kormány a jövőben is jelentős szerepet tulajdonít és szán a termelői együttműködésnek, az alulról szerveződő, nyitott tagság elvén működő termelői szervezeteknek az agrárágazat megújításában – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Nagy István a 94. Nemzetközi Szövetkezeti Nap alkalmából, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) által rendezett ünnepségen a Vajdahunyad-várban kiemelte: a kormány a jövőben is jelentős szerepet tulajdonít és szán a termelői együttműködésnek, az alulról szerveződő, nyitott tagság elvén működő termelői szervezeteknek az agrárágazat megújításában. Hozzátette: Európával összevetve még korántsem használja ki Magyarország a szövetkezésben rejlő lehetőségeket.

Kép: Pixabay

"A legfontosabb előttünk álló feladat az együttműködési képesség javítása, a helyi közösségek bekapcsolódását lehetővé tevő megoldások, együttműködési technikák megtalálása és terjesztése." Ebben a folyamatban pedig szükség van a szövetkezés elvét gyakorlók és azt támogatók aktív támogatására is – mondta a parlamenti államtitkár.

Nagy István kiemelte: a nemzeti vidékstratégiában is nagy hangsúllyal szerepel a szövetkezésfejlesztési program. A stratégia célként fogalmazza meg valamennyi szövetkezési forma, így a beszerző és értékesítő szövetkezetek, a termelési és értékesítési szövetkezetek (tész), a hitelszövetkezetek, takarékszövetkezetek és szociális szövetkezetek létrehozásának és működésének ösztönzését.

Szövetkezet: nem átkos, hasznos!
A szövetkezetek döntő többsége ma több mint vállalkozás: küldetésükben társadalmi feladatokat is ellátó szervezetek. A versenyszférában vagy a szociális gazdaságban egyaránt fellelhetők, és jelen vannak a civil szférában is. A tagjai a tulajdonosok, akik a fogyasztókból, termelőkből, illetve a szövetkezeti dolgozókból állnak. Régi ötlet, mai köntösben. Itt olvashat róla részletesebben.
A források koncentrálása és az életképes szerveződések megalakulásának, fejlesztésének ösztönzése azért fontos, mert csak így remélhető, hogy a 2020-tól várható mezőgazdasági támogatási átrendeződés idejére a most megalakuló szerveződések kellően erős szereplőivé válhatnak a magyar agráriumnak – hangsúlyozta. (Most ad utoljára ennyi pénzt az EU, ezt jól ki kell használni, a további növekedés alapjait kell megteremteni.)  Rámutatott: a tapasztalatok azt mutatják, hogy az összefogás, a szövetkezés az egyetlen út arra, hogy a termelők megfelelő pozíciót érjenek el a piacon, hogy a gazdatársadalom piaci érdekei érvényesüljenek. A termelői szerveződések feladata a termelés és értékesítés szervezése, az áru és szolgáltatás útjának lerövidítése, a termelői érdekek képviselete, az együttes fellépés kereteinek biztosítása, és a stabil termelői jövedelmezőség elősegítése.

A Nemzetközi Szövetkezeti Napról emlékeztek meg pénteken az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) tagszervezeteinek képviselői is. Patay Vilmos, az OSZT elnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte: a célkitűzés továbbra is annak elérése, hogy a hazai jogi környezet aktívabban segítse elő a magyar szövetkezeti közösségek hatékony működését, garanciális keretet biztosítva a közösségi értékek érvényesülésének.

Patay Vilmos, aki egyben a Hangya Szövetkezetek Együttműködésének elnöke is, az MTI-nek elmondta: ma Magyarországon több mint 6 ezer szövetkezet működik – köztük több mint 2 ezer a szociális szövetkezetek száma –, ezek tevékenységében mintegy 1,2 millió ember érintett. A magyar szövetkezeti szektor éves árbevétele a becslések szerint 3500-4000 milliárd forint körül mozog.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo