1800 szerbiai telekommunikációs torony résztulajdonosa lesz az OTP

A Telekom Szerbia mintegy 1800 telekommunikációs tornyának megvásárlásával új régiós szolgáltatót hoz létre egy nemzetközi befektetői konzorcium. A tranzakcióban részt vesz az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners, amely ezzel első digitális infrastruktúra befektetését zárja, ez egyben a tőkealapkezelő első projektje a nyugat-balkáni régióban.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az adótornyok üzemeltetése és fejlesztése rendkívül forrásigényes, közben nem tartozik a telekommunikációs cégek alaptevékenységébe. Ezért vált népszerű stratégiává a digitális infrastuktúra független entitásként kezelése és kiszervezése. Ez a folyamat a tengerentúlon és több európai országban végbement, köztük Magyarországon, 2019-ben a Vodafone, 2020-ban a Telenor is végrehajtotta ezt az átszervezést.

Szerbiában terjeszkedik az OTP (Fotó: Pixabay)
Szerbiában terjeszkedik az OTP (Fotó: Pixabay)

A nyugat-balkáni régióban egy nemzetközi konzorcium részvételével megy végbe a változás. A konzorciumot a nem rég a General Atlantic által felvásárolt, infrastruktúra befektetésekre szakosodott tőkealapkezelő, az Actis vezeti és olyan globális szereplők vesznek részt benne, mint az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank), a Silk Road Fund és a Blue Sea Capital a Világbank Csoporthoz tartozó IFC (International Finance Corporation).

A Kelet-Közép Európai és a Nyugat-Balkán régió toronypiacának jelentős növekedése várható a következő években, amelyet a mobiladat-forgalom exponenciális növekedése, az új technológiák, mint a 5G és a 6G bevezetése, valamint a mobil kapacitás és lefedettség megváltozó követelményei hajtanak. A független toronyvállalatok jelentős szerepet játszanak a folyamatosan növekvő adatforgalmi igények kielégítésében és az általános gazdasági fejlődésben, azáltal, hogy hatékonyan működtetik, fejlesztik, bővítik és megosztják a digitális infrastruktúrát.

A Telekom Szerbia több mint 1800 tornyának független cégbe szervezésével és értékesítésével egy új szolgáltató jön létre, amely Szerbiában ezer, Bosznia-Hercegovinában körülbelül 700, Montenegróban körülbelül 100 torony üzemeltetéséért és a hálózat továbbfejlesztéséért lesz felelős.

Véleményvezér

Bajban a NER cégek a tőzsdén

Bajban a NER cégek a tőzsdén 

Egyszerre több NER cég került gyengülő pozícióba.
Orbán Viktor barátja teljesen más irányba megy, mint a magyar miniszterelnök gondolta

Orbán Viktor barátja teljesen más irányba megy, mint a magyar miniszterelnök gondolta 

Argentína teljesen más modellt választ, mint Magyarország.
Magyarország jobban teljesít, ja mégsem

Magyarország jobban teljesít, ja mégsem 

Valami újat kellene végre kitalálniuk a magyar országvezetőknek.
Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott

Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott 

Bérharc az egészségügyben.
Teljes bukta a kormány családbarát programja

Teljes bukta a kormány családbarát programja 

Nem vagyunk képesek még a társadalom reprodukálására sem.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo