Több víz kellene, de nincs

Meredeken nő az elkövetkező években a gazdaság vízigénye, de a források egyre csökkennek. Emiatt az ivóvíz ellátás már most is az egyik fő üzleti kockázattá, a társadalom egészét tekintve pedig az egyik fő aggállyá vált.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: Pixabay

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzése szerint a víz iránti globális kereslet – a keresletbővülés jelenlegi üteme alapján – 2050-re 55 százalékkal nőhet. A megnövekedett kereslet elsősorban a feldolgozóipari (+400%), az energiaipari (+140) és a háztartási (+130%) felhasználás növekedéséből ered majd. A Világbank 2030-ra globálisan 40 százalékos hiányt jósol a rendelkezésre álló vízkészletek és a várható kereslet között. A növekvő népesség élelmezése révén a mezőgazdaság által támasztott versennyel együtt a víz kereslete és kínálata közötti eltérés igen komoly kihívást jelent. (Még ebben az évszázadban olyan drága erőforrássá válhat a víz, mint amilyen ma az olaj. Ennek veszélyeiről és a klímaváltozás várható hatásairól beszélgettünk korábban Torontóban a téma nemzetközi tekintélyű szakértőjével, Peter Gleickkel.)

A „World Economic Forums’s Global Risks Report” 2015-ös kiadványa szerint a víz az egyik fő üzleti kockázattá, a társadalom egészét tekintve pedig az egyik fő aggállyá vált. Mivel az üzleti élet szereplői a lakossággal, az iparral, a gazdálkodókkal és egyéb vízfelhasználókkal osztoznak a vízen, a megfelelő minőségű és mennyiségű víz kellő időben történő rendelkezésre állása komoly termelési és reputációs kérdéssé válik.

Kritikus elemmé válik a víz

A nem megfelelő mennyiségű, illetve szennyezett vagy túl drága víz jelentette üzleti kockázatok növekednek. Függetlenül attól, hogy hűtésre, fűtésre és/vagy tisztításra, illetve alkotóelemként használják, a víz az ellátási lánc kritikus eleme: egyaránt okozhat tárolási zavarokat, károsíthatja a készleteket, és negatívan befolyásolhatja az elosztást. Még a pénzügyi szolgáltatásokat is érinti a víz, a nem ismert vagy nem számszerűsíthető vízkockázatokkal bíró vállalkozásokba történő befektetéseken, illetve az ilyen vállalkozások biztosításán keresztül. Vagyis a víz a teljes üzleti világot átjárja.

„A vállalatok számára egyre komplexebbé és drágábbá válik a folyamatosan hatékony vízgazdálkodás. A jelentős potenciális kockázatok - így például a környezetszennyezés, az árvizek, a rendszertelen vagy lecsökkent kínálat, a kormányzati intézkedések, a szabályozói környezet, az éghajlatváltozás, a katasztrófaveszély - illetve a reputációs kérdések jelentette kockázatok meghatározása és kezelése az üzemi tevékenység és az ellátási lánc során fontos lépés a nyereséges működés biztosítása és a váratlan költségek elkerülése érdekében. A vízellátás biztosítása a vízfelhasználók hatékony együttműködését igényli. Az érintettek azonban a legjobb szándék ellenére is eltérő szempontokkal és igényekkel rendelkeznek” – hangsúlyozta Malcolm Preston, a PwC globális fenntarthatósági vezetője.

Lesz mezőgazdaság, csak öntözni nem lesz mivel
2050-ben még rendelkezésünkre fog állni elegendő édesvíz, hogy a várhatóan 9 milliárdra növekvő lakosság élelmezése megoldható legyen, de a túlfogyasztás, szennyezés és az éghajlatváltozás egyéb hatásai miatt világszerte több régióban csökkenni fog a mennyisége.

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo