hirdetés

Már a játszótereken is bírságolnak!

A játszóterek biztonsági ellenőrzésébe kezdett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a szakemberek munkájuk során elsősorban a gyermekeket fenyegető rejtett veszélyeket próbálják kiszűrni.
hirdetés

A fogyasztóvédelem munkatársai július közepéig tervezett országos ellenőrzéseik során a még forgalomba nem helyezett, illetve a már telepített játszótéri eszközök dokumentációját, mindenekelőtt a biztonságos üzemeltetéséhez szükséges megfelelőségi tanúsítványokat vizsgálják, mondta Fülöp Zsuzsanna, a hatóság szóvivője. 

A hatóság ellenőrei azt is figyelik, hogy a játékokon az előírásoknak megfelelően feltüntetették-e az ajánlott korcsoportokat, valamint az alkalmazott szabványokat, illetve a gyártó és a forgalmazó adatait, továbbá elvégezték-e a szükséges karbantartásokat és ellenőrzéseket.

Termékfejlesztést ösztönöznek vagy a bírságokra utaznak?

Az ellenőrzés azonban ki van szervezve magánkézbe! Bruszniczky Balázs, a játszótéri eszközök minőségét és biztonságát vizsgáló TÜV Rheinland InterCert Kft. kereskedelmi igazgatója kiemelte, tanúsítványaik kiállításával nem gumiszobákhoz hasonló környezetet kívánnak kialakítani a játszótereken, hanem olyan, a gyermek számára kihívást jelentő játékok építésére ösztönzik a gyártókat, amelyek használata során a legkevesebb rejtett veszély leselkedhet a legkisebbekre.

A cég tapasztalatai alapján Magyarországon folyamatosan javul a játszóterek biztonságossága: míg ellenőrzéseik kezdetekor, 2004-2005-ben az eszközök több mint 90 százaléka nem felelt meg az előírásoknak, addig napjainkra a legtöbb üzemeltető már biztonságos feltételeket teremtett a játszótereken. Munkatársaik elsősorban azokat a játékokat nem engedik forgalomba, amelyek használata során a gyermekek feje, illetve ruházata - akár fulladást okozóan is - beakadhat.

A közelmúltban először kezdték vizsgálni a gyermekek számára készült különböző arcfestékeket is: a termékek jelölésében ugyan tapasztaltak problémákat, de vegyi összetételüket illetően csak egy esetben nem találtak rendellenességet.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo