Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége által nemrégiben útjára indított „Élelmiszeripar a fogyasztók egészségéért – tegyünk együtt érte!” nevű kezdeményezés lehetőséget ad a hazai élelmiszer-feldolgozók számára, hogy olyan önkéntes vállalásokhoz csatlakozzanak, amelyek a fogyasztók egészséges életmódjának és kiegyensúlyozott táplálkozásának előmozdítását szolgálják. A vállalások egyebek mellett az élelmiszerek só-, zsír, kalória-tartalmának csökkentését, a felelős reklámozási gyakorlat megvalósítását célozzák.
Az ÉFOSZ hisz abban, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és az aktív életmód előmozdítása, valamint a népegészségügyi mutatók javítása kizárólag valamennyi érintett közreműködésével, társadalmi összefogással lehetséges. A folyamatos innováció és a példamutató gyakorlatok megosztása pedig nem csak a fogyasztók igényeinek kielégítése, de a magyarországi élelmiszeripar versenyképességének javulása szempontjából is fontos. Az önszabályozás eszközével élve ezért az ÉFOSZ vállalásokat fogalmazott meg, amelyek hozzájárulhatnak a magyar fogyasztók sokszínű és kiegyensúlyozott táplálkozásához, egészségi állapota javításához, ösztönözhetik őket az aktív életmód folytatására és egyúttal hozzájárulnak a népegészségügyi mutatók javulásához.
Ezért is örvendetes, hogy a kezdeményezés keretében vállalt célok megvalósítását a jövőben a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is segíteni fogja, szakembereik közvetlenül részt vesznek a beadott vállalásokat értékelő bizottság munkájában. „Az egészséges étrenddel a gyakorlatban foglalkozó dietetikusok támogatása megszilárdítja a kezdeményezés táplálkozástudományi alapjait. Az élelmiszeripari alapanyag-termelőket és feldolgozókat egyaránt tömörítő ágazati kamara részvétele pedig elsősorban abban segítheti a kezdeményezést, hogy annak híre eljusson az országban tevékenykedő valamennyi élelmiszer-előállítóhoz” – hangsúlyozta Éder Tamás az ÉFOSZ elnöke.
Az ÉFOSZ célja az, hogy hamarosan minél nagyobb számban csatlakozzanak a kezdeményezéshez azok a vállalkozások és szakmai szervezetek, amelyek egyetértenek a célokkal és saját rendelkezésre álló eszközeikkel és lehetőségeikkel tevékenyen szeretnének közreműködni a hazai népegészségügyi helyzet javításában.
Az eddigi önkéntes vállalások:
1. Hozzásegítjük fogyasztóinkat a nemzetközi táplálkozási ajánlások szerinti sóbevitel fokozatos eléréséhez.
2. Hozzásegítjük fogyasztóinkat az életkoruknak és fizikai aktivitásuknak megfelelő, optimális mennyiségű kalóriabevitelhez.
3. Hozzásegítjük fogyasztóinkat a nemzetközi táplálkozási ajánlások szerinti telített zsírbeviteli mérték eléréséhez.
4. Termékeink 80%-ában a zsírtartalom részlegesen hidrogénezett növényolajból származó transzzsírsav szintjét 2019. december 31-ig 1,5 % alá csökkentjük. (Más most is van rendelet a szint valamilyen csökkentésére.)
5. Előrecsomagolt termékeink 75 %-án (a kötelező tápértékjelölési előírásokon túlmenően) 2017. december 31-ig feltüntetjük az egy adagban található tápanyag és energia-tartalom mennyiségeket, valamint a referencia beviteli értékhez viszonyított százalékos értékeket.
6. Termékeinket felelős módon, az ún. EU Pledge rendelkezései szerint reklámozzuk.
7. Tévéreklámjainkban, termékeink címkéjén és egyéb a termékekhez köthető módon aktív életmódra felhívó üzenetet helyezünk el.
8. Támogatjuk és ösztönözzük az aktív életmód népszerűsítését szolgáló programokat és kezdeményezéseket.
A felsorolt önkéntes vállalások bármelyikéhez konkrét, nevesített és számon kérhető vállalással, illetve új vállalás megalkotásával is csatlakozhat minden magyarországi élelmiszer-feldolgozó vállalkozás, illetve szervezet. A csatlakozók kötelesek évente jelentést tenni a nyilvánosság felé az egyedi vállalásában foglaltak teljesítéséről.