Miért jár a magyar magánegészségügybe?

Rugalmasság, megbízhatóság, kevesebb várakozás – főleg e három okból választják az emberek a magánegészségügyet az állami ellátás helyett a Dokio egészségplatform felmérése szerint. Több egészségügyi területen – például ortopédia, bőrgyógyászat és szemészet – a privát orvosi ellátás egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Az állami járóbeteg ellátórendszer iránti keresletet mára megközelíti a magánegészségügy Magyarországon, az emberek az utóbbit gyorsnak és színvonalasnak tartják – derül ki az online időpontfoglaló rendszert működtető Dokio és a GKI Digital közös felméréséből.

Fogászat, bőrgyógyászat, szemészet és nőgyógyászat, ezeken a területeken a magánorvoslás már erősebb, mint az állami (depositphotos.com)

Az elmúlt egy évben egészségügyi szolgáltatást igénybe vevő válaszadók 53 százalék legalább egy alkalommal magánklinikán vagy magánrendelőben volt orvosnál. Emellett a megkérdezettek 3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy eddig még nem járt magánorvosi rendelésen, de tervezi a közeljövőben.

Arra a kérdésre, hogy miért választották a magánegészségügyi ellátást, a legtöbben (44 százalék) azt válaszolták, hogy fontos volt számukra a rugalmasság, és az, hogy ne kelljen akár órákat várni a bejutásért, hanem akkor mehessenek orvoshoz, amikor nekik megfelelő. A felmérésben résztvevők 39 százaléka azt mondta, előfordult, hogy az állami ellátásban nem kapott elég korai időpontot, a privátban viszont igen; 32 százalékuk pedig azután döntött a magánegészségügy mellett, hogy a Covid-19 járvány miatt az állami ellátásban megnőtt a várakozási idő.

„A válaszokból is látszik, hogy az időtényező és a rugalmasság egyértelműen a legfontosabb szempontok, amelyek alapján a magánegészségügyet választják az emberek” – mondta Radnóczi Gergely, a Dokio online egészségplatform társalapítója. „A páciensek jelentős része - és nemcsak azok a betegek, akiknek sürgős ellátást igénylő panasza van - úgy vélekedik, hogy a kevesebb várakozási időért és a magas színvonalú ellátásáért cserébe hajlandó fizetni is.” Radnóczi Gergely hozzátette: „az időpont gyors és szabad kiválasztását megkönnyítik az online időpontfoglaló rendszerek is, amelyekkel pár kattintással percre pontosan lehet időpontot kapni magánegészségügyi ellátásban az általunk kiválasztott szakorvoshoz.”

A gyorsaság mellett a privát rendelők felszereltségét a válaszadók jelentős része színvonalasabbnak is tartja: közel minden harmadik válaszadó nyilatkozott úgy, hogy számára megéri fizetni a magánszolgáltatóknál a jobb ellátásért.

A válaszadók többsége az elmúlt egy évben legfeljebb 3 alkalommal járt magánorvosi rendelésen, 41 százalékuk viszont 4-5, vagy akár még több alkalommal is igénybe vette a privát ellátást. Több olyan egészségügyi terület is van, ahol már gyakoribb a magánrendelések igénybevétele, mint az állami. Ennek hagyományos példája a fogászat (78 százalék csak magánrendelésen volt az elmúlt évben), de szintén többen választják a privát bőrgyógyászati rendeléseket (55 százalék csak magánrendelésen járt, 23 százalék államin, 22 százalék pedig mindkettőn), de a nőgyógyászati (66 százalék csak magánklinikán járt), ortopédiai (44 százalék), gerincgyógyászati (38 százalék) és szemészeti (57 százalék) ellátásért is többen jártak az elmúlt időszakban magánegészségügyi intézményben, mint államiban. Még az olyan, klasszikusan az állami rendeléshez tartozó területen is, mint a fül-orr-gégészet, meglepően sokan, a válaszadók 39 százaléka, inkább a privát ellátást választják.

Az állami ellátást a legnagyobb arányban a röntgenre és a tüdőszűrésre, a szülészorvosra, valamint a laborvizsgálatra várók választják. A magánellátást változó okokból preferálhatják a betegek, a leggyakoribb válaszok közé tartozik a rugalmasság, a kevesebb várakozás, valamint a megbízható szakorvos és színvonalas rendelő.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo