hirdetés

Veszélyben az online rádiózás?

Még csak pár éve annak, hogy a hagyományos, FM-hullámokon fogható rádióhallgatás helyét elkezdte átvenni az internetes sugárzás. Ma már a hallgatók nagy része előnyben részesíti a kényelmesebb és jobb minőségű online rádiózást, ám egy új szigorítás miatt hamarosan megszűnhetnek az internetes adók.
hirdetés

Bekeményít a Chrome

Nem vitás, hogy napjainkban a Google Chrome a legnépszerűbb böngésző. A tavalyi évben a felhasználók több mint 70%-a ezt használta az internetezéshez, és ez az arány várhatóan csak nőni fog.

A böngésző biztonsági csapata már egy ideje küzd az általuk nem biztonságosnak titulált oldalak blokkolásával, ám a februárban megjelent 80-as verzióval konkrét lépéseket is tettek az ügyben.

Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy letiltották a https-t használó weboldalakon a sima http forrású linkek letöltését. Hogy mi köze ennek a rádiózáshoz? Nagyon is sok. Ahogy azt a kizárólag internetes rádiósugárzással foglalkozó weboldaltól, az Online Rádiótól megtudtuk, a Google ezzel a lépéssel tulajdonképpen ellehetetleníti a csatornák internetes hallgatási lehetőségét, amennyiben nem történik meg minden adónál a technikai átállás. Közlésük szerint ez a feladat jelenleg az online adók 96%-át érinti.

Hogy működik az online rádiózás?

Ahhoz, hogy megértsük e probléma súlyosságát, nézzük meg dióhéjban, hogyan működik az internetes rádiósugárzás a gyakorlatban.

Amikor megtaláljuk a kedvenc adónkat, és rákattintunk a lejátszás gombra, megszólal az adás. Ilyenkor a háttérben egy külső szerverről a böngésző betölti az úgynevezett “stream címet”, ami szinte biztos, hogy http-vel kezdődik. Viszont a szigorítás miatt a Chrome új verziója ezt nem biztonságosnak ítéli meg, és blokkolja a letöltést, ezért hiába várunk, a rádió néma marad.

Mi lehet a megoldás?

Az online rádiószolgáltató weboldalak természetesen azon dolgoznak, hogy mielőbb orvosolják a problémát. Nemrégiben a Retro Rádió hallgatói jelezték, hogy nem működik az internetes sugárzás. A fejlesztőknek egy ideiglenes megoldással sikerült elérniük, hogy jelenleg ismét hallgatható az online adás, viszont a stream címük továbbra is http-vel kezdődik.

Az Online Rádió csapata egy ügyes technikai trükkel egyelőre ki tudta játszani a blokkolást, ezért náluk még az összes adó működik. Viszont ennek tudatában sem dőlhetünk hátra, hiszen közeleg a Chrome rettegett 86-os főverziója, melyben már minden hasonló próbálkozást tiltani fognak, és kizárólag a https-t használó oldalak betöltését engedélyezik.

A végleges megoldást természetesen az jelentené, ha minden egyes szerver, amely rádióadást közvetít, megtenné a szükséges lépéseket, és átállna a biztonságosabbnak tartott https-re.

Ehhez viszont nem kevés erőforrásra van szükség, mind emberi, mind technikai oldalról. A rádióadást közvetítő weboldalaknak azonban szembe kell nézniük azzal, hogy ha nem biztosítják az internetes elérhetőséget, azzal a hallgatóik száma jelentősen csökkenni fog, hiszen ma már a döntő többség az online rádiózás mellett teszi le a voksát.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo