A hazai borász szakma vezetői 2002-ben alapították Az év pincészete címet. A kitüntető elismerés mindig egy olyan bortermelo gazdasági társaság kollektív teljesítményét díjazza, amely itthon és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles köru népszerűsítéséért eredményesen tevékenykedik.
A Mészáros Borház szívügyének tekinti a kadarka és kékfrankos fajták népszerűsítését.12 hektáron termesztenek kadarkát és saját kadarka klónnal is rendelkeznek. A szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya évszázadok óta apáról-fiúra száll a családban.
A borászatban a tradíció és a modern eszközrendszer harmonikusan egészíti ki egymást. A szőlő feldolgozásban, borkészítésben a két és fél évszázados pince és a modern borászati részleg jól megférnek egymás mellett. A család 90 hektár szőlőültetvénnyel rendelkezik, melynek nagy része kékszőlő, kisebbik része a fehér. A Mészáros Pincészet elsősorban hazai piacon értékesíti borait, de több országba exportálnak. Így az Egyesült Államokba, Németországba, Kínába. Tavaly közel 700 ezer palackot értékesítettek. A Mészi Bt. 13 főnek ad munkát, illetve 20-30 idénymunkást foglalkoztat.
A díjat meglehetősen komplex feltételek alapján ítélik oda, figyelembe veszik a borok minősége mellett a pincészet külső megjelenését, arculatát, kapcsolatát a borászati közélettel csakúgy, mint fejlesztéseit, jelenlétét a belföldi és külföldi piacon. Tavaly a Thummerer Pincészet kapta az elismerést.
(Változott a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról 2004-ben elfogadott törvény! Itt olvashat róla részletesen.)