Adalékmentes lisztet gyártana a Sikér Zrt.

Hosszú távon is stabil minőségű, adalékmentes liszt gyártási technológiáján dolgozik a Sikér Malomipari Zrt. egy több mint 400 millió forintos európai uniós projekt keretében. A kutatás eredménye forradalmian új őrlési technológia lehet.

Változó hazai szabályozás: mit vár el az Ön cégétől a hatóság?
Sokakat érint - jöjjön el!

Klasszis Talks & Wine - Fenntarthatóság 2025 ősz

2025. szeptember 17.

Részletek itt >

Siker lehet a Sikér adalékmentes lisztje – Kép: SXC

A tatabányai székhelyű cég, amely 61 százalékos, 285 millió forint összegű támogatást nyert el a kutatás-fejlesztéshez, a szekszárdi telephelyén valósítja meg a projektet. A 2012-ben 7,8 milliárd forintos árbevételt elérő cég szerint a 2014 júniusában záruló kutatás eredménye egy olyan őrlési technológia lesz, amellyel egészséges, adalékmentes, stabil minőségű liszt állítható elő.

A zrt. kutatási programja jelentős részben annak a feltárására irányul, hogy rendkívül magas vízfelvételi képességű liszt hozzáadásával hosszú távon stabillá lehet tenni a lisztminőséget. Ehhez először előállítják azt a lisztet, amelynek keményítőrészecskéit erősen szétzúzzák, majd azt olyan mértékben keverik a többi liszthez, hogy az a sütőipari minőséget a kívánt szintre emelje.

A k+f program aktualitását a zrt. szerint az adja, hogy a búzanemesítők nagyobb terméshozamot elérő fajták nemesítésére törekednek,a fajtaváltás felgyorsulására lehet számítani, a malmok ugyanakkor egyre távolabb kerülnek a stabil lisztminőség biztosításától. A stabil minőséget a malmok a különböző minőségű búzák keverésével érhetik el, ez azonban nem mindig felel meg a sütőipar elvárásainak. A gyártók ezért gyakran stabilizátorokat, állományjavító szereket alkalmaznak.

A hazai piacon tízszázalékos részesedésű, tavaly százezer tonna lisztet előállító malomipari cég utalt arra is, hogy a búza hagyományos minőségi jellemzői – a sikér mennyisége és minősége, az esésszám, Zeleny-szám, sütőipai érték – nem tükrözték a valós sütőipari értéket, ezért az új magyar búzaszabvány a laboratóriumi lisztből készült tészta reológiai, azaz anyagváltozási tulajdonságait is figyelembe veszi.

 

Véleményvezér

Megdöbbent a világ, hogy ki Charlie Kirk gyilkosa

Megdöbbent a világ, hogy ki Charlie Kirk gyilkosa 

Érdemes újragondolni előítéleteinket.
Nem volt profi Charlie Kirk gyilkosa

Nem volt profi Charlie Kirk gyilkosa 

Félárbócon Amerika zászlaja.
Már az első tíz között a budapesti lakhatási költségek

Már az első tíz között a budapesti lakhatási költségek 

Több mint 11 év munka kell egy átlagos budapesti lakáshoz.
Kormányváltó a hangulat Magyarországon

Kormányváltó a hangulat Magyarországon 

Rosszul áll a Fidesz szénája.
A világ legnagyobb gyarmattartója jelenleg Oroszország

A világ legnagyobb gyarmattartója jelenleg Oroszország 

Egykor önálló népek éltek a mai Oroszország nagy részén.
Hátul kullog Magyarország a diplomások számában

Hátul kullog Magyarország a diplomások számában 

A populizmus melegágya az iskolázatlanság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo