Adalékmentes lisztet gyártana a Sikér Zrt.

Hosszú távon is stabil minőségű, adalékmentes liszt gyártási technológiáján dolgozik a Sikér Malomipari Zrt. egy több mint 400 millió forintos európai uniós projekt keretében. A kutatás eredménye forradalmian új őrlési technológia lehet.

Hamarabb hazahozná az uniós pénzeket egy Tisza-kormány, mint az Orbán-kormány?
Maradt még szövetségese Magyarországnak Európában?

Online Klasszis Klub élőben Szent-Iványi Istvánnal!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a neves külpolitikai szakértőt!

2025. július 30. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Siker lehet a Sikér adalékmentes lisztje – Kép: SXC

A tatabányai székhelyű cég, amely 61 százalékos, 285 millió forint összegű támogatást nyert el a kutatás-fejlesztéshez, a szekszárdi telephelyén valósítja meg a projektet. A 2012-ben 7,8 milliárd forintos árbevételt elérő cég szerint a 2014 júniusában záruló kutatás eredménye egy olyan őrlési technológia lesz, amellyel egészséges, adalékmentes, stabil minőségű liszt állítható elő.

A zrt. kutatási programja jelentős részben annak a feltárására irányul, hogy rendkívül magas vízfelvételi képességű liszt hozzáadásával hosszú távon stabillá lehet tenni a lisztminőséget. Ehhez először előállítják azt a lisztet, amelynek keményítőrészecskéit erősen szétzúzzák, majd azt olyan mértékben keverik a többi liszthez, hogy az a sütőipari minőséget a kívánt szintre emelje.

A k+f program aktualitását a zrt. szerint az adja, hogy a búzanemesítők nagyobb terméshozamot elérő fajták nemesítésére törekednek,a fajtaváltás felgyorsulására lehet számítani, a malmok ugyanakkor egyre távolabb kerülnek a stabil lisztminőség biztosításától. A stabil minőséget a malmok a különböző minőségű búzák keverésével érhetik el, ez azonban nem mindig felel meg a sütőipar elvárásainak. A gyártók ezért gyakran stabilizátorokat, állományjavító szereket alkalmaznak.

A hazai piacon tízszázalékos részesedésű, tavaly százezer tonna lisztet előállító malomipari cég utalt arra is, hogy a búza hagyományos minőségi jellemzői – a sikér mennyisége és minősége, az esésszám, Zeleny-szám, sütőipai érték – nem tükrözték a valós sütőipari értéket, ezért az új magyar búzaszabvány a laboratóriumi lisztből készült tészta reológiai, azaz anyagváltozási tulajdonságait is figyelembe veszi.

 

Véleményvezér

Végleges, nem lesz Kneecap a Szigeten

Végleges, nem lesz Kneecap a Szigeten 

Kitoloncolják őket, ha mégis jönnének.
Szijjártó Péter meghívott egy homoszexuális házaspárt Budapestre

Szijjártó Péter meghívott egy homoszexuális házaspárt Budapestre 

Szijjártó Péter szerint szabad a szerelem Magyarországon.
Hűtlen kezeléssel vádolja Pokorni Zoltán volt fideszes polgármestert utóda

Hűtlen kezeléssel vádolja Pokorni Zoltán volt fideszes polgármestert utóda 

Pokorni Zoltán annak idején kéz levágást ígért azoknak, akik lopnak.
Az Orbán-kormányt gyanúsítják a kárpátaljai templom elleni támadással

Az Orbán-kormányt gyanúsítják a kárpátaljai templom elleni támadással 

Orosz-magyar közös titkosszolgálati akció?
A kárpátaljai templom elleni támadás mögött az orosz titkosszolgálat is állhat

A kárpátaljai templom elleni támadás mögött az orosz titkosszolgálat is állhat 

Gyanús körülmények a kárpátaljai templom felgyújtási kísérlete körül.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo