Promóció

Az automatikus emberszámlálás előnyei

2015. november 30. hétfő - 14:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az emberszámlálás különböző technológiái a tömegközlekedésben, vendéglátóiparban és a plázákban is egyre fontosabb szerepet töltenek be. Közel sem mindegy azonban, melyik megoldást választja az üzemeltető: a pontatlan számlálás nem csak a hatékony infrastruktúra kiépítését nehezíti a tömegközlekedésben, a plazákban pedig megtévesztheti a bérlőket, de vendéglátóhelyek esetében komoly következményekkel járhat egy esetleges ellenőrzés után.

A Dolphio Technologies Kft. által kifejlesztett CounterGuard termékcsalád többéves kutatás eredménye, mely már sikeresen helytállt a vendéglátóipartól kezdve a tömegközlekedésig. A technológia lényege, hogy rejtett szenzorokat rögzítenek az ajtók fölé, melyek háromdimenziós képet készítenek a látott területről. Az alakfelismerő algoritmus felismeri a fejeket, a képet pedig valós időben dolgozza fel, így nincs szükség a felvételek rögzítésére – ezzel költséget kímélve, és a személyiségi jogokat tiszteletben tartva.

Egy felhasználóbarát, elemző felület is tartozik a rendszerhez, így néhány kattintással, akár okostelefonon is valós idejű riportokat, grafikonos kimutatásokat kaphatnak a rendezők, üzemeltetők. A napra, órára lebontott jelentések segítségével ellenőrizhető a jegyeladások, vásárlások és a tényleges utazók, látogatók aránya.

Az üzemeltető bármikor kézhez kaphatja a valós idejű riportokat, az archívumban pedig visszakeresheti a korábbi napok adatait, így sokkal könnyebbé válik a viszonylattervezés, valamint a kihasználtság monitorozása. Ez a megoldás kedvező áron beszerezhető, aminek egyetlen oka, hogy alacsony költségű hardverelemekből áll – a történet kulcsszereplője maga az algoritmus. A CounterGuard a legpontosabb és a leghatékonyabb emberszámlálást biztosítja.

 

A tömegközlekedésben az adatok pontossága járattervezésnél és a kihasználtság mérésénél fontos – a hazai VOLÁN társaságok is az utasszámlálás során begyűjtött információk alapján optimalizálnak költséget a felesleges járatok kiszűrésével. A Miskolci Városi Közlekedési Zrt. több buszán is optikai utasszámlálót használ, hogy hatékonyabbá tegye járattervezéseit, de szórakozóhelyek, boltok és plázák esetében is egyre nagyobb érdeklődés van az innovatív megoldások felé: hazánkban elsőként egy belvárosi szórakozóhely, a Corvintető alkalmazott intelligens optikai látogatószámláló és ellenőrző rendszert, ezzel biztosítva, hogy a vendéglétszám ne haladja meg a balesetveszélyes kritikus határt. Különösen a 2011-es West Balkán tragédia óta kap kiemelt figyelmet a biztonság – az ennek hatására a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről alkotott 23/2011. (III. 8.) kormányrendelet is szigorított a szabályokon.

Plázák, bevásárlóközpontok esetében a létesítmény üzemeltetői tartoznak elszámolással a bérlők felé arról, hogy az adott héten hány látogató volt. Az üzleteket általában elhelyezkedésük alapján árazzák be: a sűrűbben látogatott épületrészeket drágábban adják ki. Többek között az Asia Centerben is CounterGuard rendszer méri a látogatók számát, aminek segítségével az üzemeltetési és közös marketing költségeket is racionalizálják.

Az érintés nélküli, beavatkozást nem igénylő, valós idejű befogadóképesség-ellenőrző szolgáltatás az adott helyszín összes ki- és bejáratát automatikusan figyeli, ezáltal precízen követhető a látogatók száma. Az alkalmazás jóval hatékonyabb, mint a karos beléptetőkapuk  vagy a megszakításon alapuló lézeres rendszerek, ráadásul az ilyen hagyományos megoldásokkal együtt járó, bejáratok előtti torlódások is elkerülhetőek. A CounterGuard emellett a vendéglátóiparban dolgozó biztonsági szolgálat munkáját is megkönnyíti, mert a felügyelők – a már említett lekérdező felület segítségével – távolról is, valós időben kaphatnak információt a pillanatnyi vendéglétszámról.

Míg több iparágban számos technológia közül lehet választani, a szabadtéri és időszakos rendezvények szervezőinek idáig nem állt rendelkezésre megfelelő technológia. Számukra is megoldást nyújt a CounterGuard rendszer mobilizálható változata, amely a komoly tömegeket vonzó rendezvényeken, fesztiválokon is kiválóan alkalmazható.

Az optikai emberszámláló rendszer a Dolphio Technologies Kft. saját fejlesztése. A cég kutatás-fejlesztési feladatok végzésére, új, innovatív termékek piacra vitelére jött létre. Az elmúlt években a Dolphio dinamikusan növekedett, árbevétele a többszörösére nőtt, és közel ötven különböző komplex üzleti rendszert fejlesztett ki. 2011 és 2015 között négyszer is bekerült a Deloitte Technology Fast 50 rangsorba.

A célpiacok újonnan megjelenő igényeire új, piacképes technológiák jelentik a megfelelő választ. Bár a régi, megszokott rendszerekről lassú az átállás, a pontos utas- és látogatószámlálás elengedhetetlen a versenyben maradáshoz, a pontos költségtervek készítéséhez.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor