Több mint háromszoros túljelentkezés

2001. október 16. kedd - 19:48 / PP Online
  •    

Eredményt hirdetett a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága a 2001. szeptember 3–21. között a közigazgatási szervezetek számára meghirdetett három új pályázaton. Az odaítélt, összesen mintegy 2 milliárd 162 millió forint értékű támogatással az IKB célja a polgárbarát ügyintézés elősegítése, a hatékonyabb működés megvalósítása volt. A beérkezett 133 pályázatban több mint 7 milliárd forint összértékű támogatást igényeltek az érintett közigazgatási szervezetek.

A 2001. júniusában meghirdetett Elektronikus Kormányzat Program egyik kiemelt célkitűzése a közigazgatási szervezetek ösztönzése és érdekeltté tétele a szolgáltatás-központú szemlélet elterjesztésében, a polgárbarát ügyintézés és a hatékonyabb működés érdekében. A most lezárult, a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága által szeptember elején meghirdetett pályázatok kizárólag projekt jellegűek voltak, azaz nem eszközök beszerzésére, hanem azok minél ésszerűbb működtetésére irányultak.

Az állami nyilvántartások ésszerűsítését szolgáló KIKERES elektronikus keresőrendszer, a Kormányzati Iratkezelő Rendszer, valamint a Kormányzati Címtár kidolgozását támogató (A típusú) pályázatra 38-an jelentkeztek. Ezzel a mintegy 530 millió forintos pályázati összeggel megteremtődik a csatlakozás lehetősége az Elektronikus Kormányzat Program már elindított, összkormányzati célokat szolgáló fejlesztéseihez.
A második (B típusú) pályázatra 42 jelentkezés érkezett. Ebből 21 pályázat kap több, mint 700 millió forint értékű támogatást. Olyanok, amelyek a jövőben az internetes Kormányzati Portálon keresztül olyan szolgáltatásokat nyújtanak majd a polgárok részére, mint például az állami nyilvántartásból történő adatszolgáltatás, sorszámkérés ügyfélszolgálatra stb.

53 pályamunka érkezett a harmadik (C típusú), a közigazgatási szervezetek működését, szolgáltatásaik színvonalát javító, nagyobb hatékonyságot biztosító fejlesztések kidolgozását célzó támogatásra. A legjobbak mintegy 920 millió forint értékű támogatásban részesültek. A nyertes projektek megvalósulását az IKB munkatársai folyamatosan nyomon követik és ellenőrzik majd.

A pályázatokra a teljes jogkörrel, önállóan gazdálkodó központi költségvetési szervek önállóan, az egyéb közigazgatási szervezetek felügyeleti szervükkel közösen nyújthattak be pályázatot. Mindhárom pályázathoz a pályázó közigazgatási szervezetnek saját forrással is rendelkeznie kellett, 20-40 %-os arányban.