Tanuljuk meg kezelni a stresszt!

2013. november 02. szombat - 07:30 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Mindenki nyugodt életről álmodik, mégis a legtöbben a modern élet természetes velejárójának gondolják a stresszt, amitől lehetetlen megszabadulni. Meglepődnének, néhány apró változtatással milyen sikereket lehet elérni.

Fotó: SXC

Sokan úgy vélik, a stressz a modern élet velejárója  és nem igazán lehet tenni semmit ellene. A számlákat minden hónapban be kell fizetni, a családnak ennie kell, a nap mindig csak 24 órából áll. Azonban higgye el, nagyobb kontrollal rendelkezik az élete fölött, mint hinné. Mi több: a stressz leküzdésének egyik legjobb módja, hogy tudatosítja magában: képes kontrollálni az életét. A stressz kezelése tulajdonképpen nem más, mint hogy átveszi az irányítást a gondolatai, érzelmei, napi beosztása és úgy általában az élete felett.

Persze könnyű ezt mondani, de sokkal nehezebb véghez is vinni. Első lépésként igyekezzen tudatosítani magában, mi okozza a feszültséget. Néha ezt nem is olyan egyszerű megtalálni, számos stresszfaktor felett hajlamos elsiklani az ember, különösen, ha mélyen magába kell néznie. (Lehet például egy “báránybőrbe bújt farkas” a környezetünkben.)Például azért nincs ideje semmire, mert folyton dolgozik, vagy azért, mert folyton halogatja a feladatait?

Hogy pontosan kiderítse, mi is feszültség forrása, alapos önvizsgálatot kell tartania, a szokásai, a kifogásai, sőt még a vérmérséklete terén is. Állandó vagy átmeneti állapotként éli meg a feszültséget? Mikor érezte utoljára úgy, hogy nem stresszeli agyon magát? A munkájához, életéhez kapcsolódik a stressz, vagy a saját egyéniségének része? Külső indokokkal magyarázza a szorongást, vagy teljesen normális velejárója ez a hétköznapoknak? Ha nem képes meghatározni a stressz forrásait és szembenézni velük, soha nem is lesz képes kontrollálni őket.

Ha megvannak a kiváltó okok, vizsgálja felül, hogyan is reagál most a stresszre. Egészségesen vagy egészségtelenül, szembenézve a problémával vagy kikerülve azt. Ha Ön túl sokat/túl keveset eszik, folyamatosan dohányzik, rendszeresen fogyaszt alkoholt, órákig bámulja a tévét vagy az internetet, messziről kerüli a barátait, altatót szed esténként, ki sem bír kelni az ágyból, halogatja a feladatait, mindenki mást hibáztat a saját gondjaiért, akkor túl stresszes az élete. Bizonyos tevékenységek ugyan ideig-óráig kivonják Önt a stressz alól, de a problémát magát nem oldják meg.

Valamin változtatni kell: vagy magán a helyzeten, vagy a reakción.

Szerencsére léteznek megoldások a feszült helyzetek feloldására és a nyugodtabb élet elérésére. Mivel mindenki másképp reagál a stresszre, természetesen nem létezik egyfajta megoldás, egy azonban mindegyikben közös: változásra lesz szükség. Valamin változtatni kell: vagy magán a helyzeten vagy a reakción. Sőt, léteznek kombinált megoldások is. Igyekezzen olyan eredményre jutni, ami megnyugtatja és azzal az érzéssel tölti el: ura az életének. A különféle stratégiák valójában azonban mind négy különböző alaplépés variációból állnak össze, így érdemes ezeket megjegyezni: Kerülje el vagy változtassa meg a stresszhelyzetet, illetve alkalmazkodjon hozzá vagy fogadja el.

És most lássuk, milyen módszereket lehet felépíteni ezekből az építőkövekből:

  1. Kerülje a felesleges stresszt. Nem minden stresszhelyzetet lehet elkerülni és nem is érdemes mindegyik elől elmenekülni. Meg fog azonban lepődni rajta, mennyi felesleges idegeskedés megspórolható némi ügyes menedzseléssel. Tanuljon meg nemet mondani, kerülje el az embereket, akik idegesítik, kerülje ki a dugót vagy változtassa meg a napirendjét. Vásároljon online, ha zavarja a tömeg. Ne vállalja túl magát. Apró kis döntések ezek, de rengeteg felesleges feszültséget levesznek a válláról.
  2. Változtasson a helyzetén. Sok helyzetet nem kerülhetünk el, hát jobb, ha megváltoztatjuk őket. Igyekezzen kitalálni, hogyan alakíthatja úgy a dolgok menetét, hogy a jövőben ne okozzon problémát. Legyen képes kimondani a problémáit, hogy mi zavarja. Legyen kész a kompromisszumokra: ha valakitől változást vár, legyen képes Ön is megváltozni. Ossza be jobban az idejét, hiszen a kezünkből kicsúszó idő rengeteg stressz forrása.
  3. Alkalmazkodjon. Ha nem képes változtatni a problémán, változtasson önmagán. Vizsgálja felül a problémáit egy pozitívabb szemszögből. Koncentráljon a jó dolgokra. Állítson fel reálisabb célokat, a tökéletesség hajszolása és önmagunk ostorozása szintén rettenetes stresszt okoz.
  4. Fogadja el a megváltoztathatatlant. Egyes stresszfaktorokat egyszerűen nem lehet megelőzni vagy megszüntetni. Ezekben az esetekben jó, ha megtanulja, hogyan kell elfogadni, amin nem tud változtatni. Ne zárkózzon magába, ossza meg az érzéseit, próbáljon meg erőt meríteni a nehézségekből és végül tanuljon meg felejteni. A harag és a rosszkedv nem vezet előre, a negatív energiák csak meggátolják abban, hogy túllépjen a nehézségein. A világ nem tökéletes és ebbe bele kell törődnie.