Riasztó

2001. szeptember 16. vasárnap - 12:36 / PP Online
  •    

Bizonyára az egész internetes társadalom ugyanazt érzi: ez a világ már nem az, ami szeptember 11-e, az Amerikát ért súlyos és kiterjedt terroristatámadás előtt volt. Az egyik jel: még 11-én FBI ügynökök jelentek meg a vezető internetszolgáltatók telephelyein, kérve, hogy a Carnivore tartalomfigyelő rendszert telepíthessék.

A híradás szerint az ügynökök kéréssel éltek, még azt is fölajánlották, hogy megtérítik a költségeket. Nyilván az esetek csak szájhagyomány útján terjednek, de többen engedélyezték a telepítést. Már csak azért is, mert a kérés csak néhány napra vonatkozott – amíg üzembe nem helyezik az „igazi” figyelőrendszert a gerinchálózat üzemeltetőinél. Egy ott dolgozó szakember szerint a Microsoft HotMail levelezőrendszerét is felszerelték Carnivore-ral.
Még februárban kiszivárgott, hogy a biztonsági szolgálatok szerint a régóta világszerte (de főleg Afganisztánban) körözött terrorista vezető, Osama bin Laden és társai sport- és pornográfia témájú webhelyek és csevegő-„szobák” segítségével terjesztett, titkosított üzenetek révén kommunikálnak. Nehéz elválasztani a valós lehetőséget és jogos aggodalmat a bűnözők zavartalan információcseréje miatt (amely az interneten ingyenesen elérhető, erős titkosítási eszközök „takarásában” folyik) attól a törekvéstől, hogy a Világháló, a csevegőrendszerek, és általában az internet szabályozott és figyelhető legyen.
Eddig a polgárjogi szervezetek minden egyes esetben élesen tiltakoztak bármiféle állami, vagy biztonsági szervezet akár legkisebb beavatkozása ellen is. A legfrissebb közvélemény-felmérések azt mutatják, hogy az amerikaiak túlnyomó része már nem ellenzi az interneten folyó információcsere terroristaellenes akciók támogatása céljából végzett figyelését. Ennek tudatában a szenátus megszavazta a Carnivore alkalmazását megkönnyítő törvényt. Ezután bármely internetszolgáltató 48 óráig ellenőrizhető a Carnivore-ral bírói végzés nélkül. Várható az is, hogy korlátozni fogják az „erős” titkosító szoftverek és módszerek alkalmazhatóságát.

A Carnivore (ragadozó) egy Windows NT operációs rendszert és speciális tartalomszűrő szoftvert futtató számítógép, amelyet az internetszolgáltatónál kell üzembe helyezni úgy, hogy minden forgalom áthaladhasson rajta. Kulcsszavakat és környezetüket figyeli, és a gyanús tartalmakat feladási- és célkoordinátáikkal együtt eltárolja. Az üzemeltető hatóság képviselője rendszeres időközönként megjelenik, és a kigyűjtött anyagot hordozható merevlemezen elszállítja elemzés céljából.
(A Wired nyomán)