Nagyot buktak: 10 dollárból 9 eltűnt

2009. március 13. péntek - 13:25 / PP/MTI
  •    

A válság nyomán erősen megfogyatkozott az orosz dúsgazdagok vagyona, de még létszáma is: miközben tavaly a Forbes magazin listáján 87 szerepelt, vagyis majd kétszer annyi, mint az előző évben, a csütörtökön megjelent idei listán már mindössze 32 maradt - közölték pénteken az orosz lapok.

Oleg Gyeripaszka, a RuszAl fémipari konszern és a Basic Eelement Holding főrészvényese, aki tavaly még a világ 9. leggazdagabb, Oroszországban pedig a leggazdagabb – és leggyorsabban tovább gazdagodó – embere volt, a nemzetközi rangsorban a 164. helyre esett vissza, s vagyona a becslések szerint tavaly óta 40-ről mindössze 3,5 milliárd dollárra csökkent. A sors iróniája, hogy Oroszországban a leggazdagabb idén Mihail Prohorov, aki nem sokkal a válság előtt eladta a Nornikel konszernt Gyeripaszkának. Prohorov, az Onekszim csoport főrészvényese a világranglistán a tavalyi 40. helyről a 24-re lépett elő, becsült vagyona 9,5 milliárd dollár.

A Forbes idei listáján
szereplő gazdagok vagyona összesen 46 százalékkal csökkent, de az orosz gazdagok a válságot másoknál is jobban megszenvedték, mivel hatalmas hiteleket vettek fel fejlesztésekre, biztosítékként saját cégeik részvényeit helyezve letétbe, de a tőzsdék összeomlásával a részvények értéke lezuhant – nagyon sok esetben messze a valóságos érték alá -, a pakettek már nem jelentettek elegendő biztosítékot a bankoknak, s ezért nagyon sok értékpapírtól és egyéb tulajdontól meg kellett a tulajdonosoknak válni, többnyire áron alul.

Tavaly Gyeripaszka szorította ki addigi oroszországi első helyéről Roman Abramovics volt csukcsföldi kormányzót, a Chelsea londoni labdarúgó klub tulajdonosát, de a második helyet Abramovics idén is megőrizte. Igaz, vagyonát tavaly 23,5 milliárdra becsülték, s ezzel a nemzetközi ranglistában a 15. helyen állt, idén pedig 8,5 milliárd dollárra becsült vagyonával az 51. helyre került.  

 Alekszej Mordasov, a Szervesztal tulajdonosa a Forbes tavalyi listáján a 18. helyen állt 21,2 milliárd dollárral, idén a 122. helyet foglalja el 4,3 milliárddal.

Tavaly a negyedik leggazdagabb orosz Mihail Fridman, az Alfa Grup főrészvényese volt, aki éppen a 20. helyen állt: ő Oroszországban idén is a negyedik, de a nemzetközi listán a 71. helyre esett vissza, vagyonából 6,3 milliárd dollár maradt.

Moszkva sem a régi

Az orosz dúsgazdagok számának tavalyi meredek emelkedése nyomán senki nem kételkedett abban, hogy idén létszámuk már 100 fölött lesz. Ám a válság éppen az ellenkezőjét hozta: több mint 50 százalékkal kevesebben lettek, s míg tavaly a világ leggazdagabb 20 embere között négy, s az első 100 között további 15 orosz szerepelt, addig idén az első húsz között egy orosz sincs már.

A Forbes listájáról az orosz milliárdosok közül elsősorban azok hullottak ki, akik tavaly kerültek be, és kiesett kivétel nélkül az összes ingatlanfejlesztő, köztük Jelena Baturina, Jurij Luzskov moszkvai polgármester felesége is, aki az egyetlen nő volt az orosz milliárdosok között. Emellett tavaly Moszkva megelőzte New Yorkot a városban élő milliárdosok számát tekintve 74:71 arányban, idén azonban az amerikai metropolisz visszaszerezte elsőségét: ott még mindig 55 milliárdos lakik, míg Moszkvában a számuk 27-re csökkent.