A pályakezdők szerint fontos, hogy legyen megtakarításuk

2018. szeptember 03. hétfő - 14:09 / piacesprofit.hu
  •    

Tudatosabbak a pénzükkel és nagyobb arányban tesznek félre – ez jellemzi a magyar fiatalokat egy friss felmérés szerint. A K&H ifjúsági indexe azt mutatja, hogy a19-29 éves korosztály inkább borúlátó a jelenlegi pénzügyeivel kapcsolatban, viszont egyre többen bizakodóak a jövőt illetően.

A felmérésből kiderül, hogy a magyar fiatalok 45 százaléka összességében elégedett az életével, viszont ha pénzről van szó, már teljesen másképp vélekednek a most karriert építő generációk tagjai.

fiatalok csoportban

Kép:EU

Pozitív fejlemény a bank vizsgálata szerint, hogy többen és többféle megtakarítással rendelkeznek a magyar fiatalok. Ha az átlagba beleszámítjuk azokat is, akiknek egyáltalán nincs megtakarításuk, az átlagos összeg 389 ezer forint körül alakul. A leginkább tudatos megtakarítási viselkedés 27 százalékukra jellemző, ők a hónap elején félretesznek.Kép2

A K&H szakemberei úgy látják, fontos, hogy a szülők megfelelő mintát adjanak a gyerekeknek, amit követni tudnak. Azok, akik már gyerekként elsajátítják a legalapvetőbb pénzügyi fogalmakat, sokkal magabiztosabban indulnak az életben, később könnyebben igazodnak el a mindennapi vásárlásban, bankolásban vagy egy hitelfelvételnél.

A szülők alig negyede szerint elég az ösztöndíj
A továbbtanulással járó tandíj-, szállás- és egyéb költségek azonban komoly kihívást jelenthetnek a szülőknek. Az NN Biztosító kutatása szerint a hazai szülők 37 százaléka tervezi megtakarításaiból finanszírozni gyermeke továbbtanulását.

Korai önállósodás vs. mamahotel

Jelenleg a fiatalok fele él önállóan, 12 százalékuk egyáltalán nem akar még elköltözni a szülőktől, ők jellemzően a 26 és 29 év közötti korosztályból kerülnek ki.

A korai és késői elköltözés mellett is szólnak érvek. A késleltetett elköltözés mellett döntők sokszor megtakarítási okok miatt maradnak inkább a szülői házban. Az albérletbe vagy saját lakásba költözők pedig már egyszerre találkozhatnak a különféle háztartási kiadások, számlabefizetések kötelezettségeivel. Bármelyik opciót is választják végül, érdemes a fiatalokat már a legkisebb korban megismertetni a havi kiadások és bevételek kezelésével.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.