Trump nem dúlhatja tovább az alaszkai partvidéket

2019. április 04. csütörtök - 19:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az alaszkai szövetségi bíró jogsértőnek nyilvánította Donald Trump amerikai elnök rendeletét, amely megengedte volna az olaj- és földgázforrások kiaknázását a Jeges-tengeren és az Atlanti óceán északi részén.

Trump elődje, Barack Obama döntött 2015–2016-ban úgy, hogy a Jeges-tenger mintegy 49 000 km2-es és az Atlanti-óceán északi részének 16 000 km2-es területén megtiltják a fúrásokat olaj és gáz után. A döntés azért született, hogy megóvják az alaszkai partvidék élővilágát, elsősorban az ott honos jegesmedvéket és bálnákat, a nyugati parton pedig, Virginia államtól a kanadai határig, a korallmezőket és a ritka halfajtákat.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az elnök az ország teljes partvidékén engedélyezni szeretné a fúrásokat, és már hivatalba lépése után 3 hónappal kiadta most keresztülhúzott rendeletét. A Fehér Ház várhatóan fellebbez majd ugyan a döntés ellen, de a kormány mindenesetre eddig mintegy 40, a környezetvédelem lazításával kapcsolatos perben maradt alul.

Amíg nem dolgozik, addig sem árt
Donald Trump amerikai elnök napi munkaidejének 60 százalékát „magánidejének” tekinti. Ezekben az órákban lakásában ül, tv-t néz, twittereket küldözget – de órákat tölt azzal is, hogy szépítse magát.

A környezetvédők remélik, hogy az alaszkai döntés elősegíti a küzdelmet Trump azon intézkedései ellen is, amelyekkel zsugorítja a védett földterületeket. Az elnök Utah államban már 9000 km2 kiterjedésű területet vont ki a védelem alól. A politikája ellen küzdők azt is szeretnék elérni, hogy a jövőben csak a Kongresszus engedélyezhesse vizek, területek védettségének feloldását.

(Forrás: The New York Times)