Most már a klímaváltozás hatásait is nézheted a műholdas képeken

2018. augusztus 07. kedd - 19:01 / Kriston László
  •    

A felhasználók hamarosan a Google egy új platformján figyelhetik az ökoszisztémák változását. A Google célja az, hogy a kormányok és a környezetvédő szervezetek hozzásegítse a hatékony ökopolitika kialakításához és a felelős döntéshozatalhoz.

Eddig a boltokat, soron következő nyaralásunk helyszínén a hotelt, az eladósorba került ingatlant, vagy éppen kedvenc sztárunk villáját kerestük a Google Earth-ön Most már a klímaváltozás jeleit és a beavatkozás pontjait is kereshetik vele a tudósok.
A Google műholdak egész sorát birtokolja. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) összefogott a technológiai óriáscéggel, hogy e szatelithálózatot a természeti környezetünk megértésének szolgálatába állítsák.

kiszáradt fa

Kép: Pixabay

A szemünknek hiszünk

A klímaváltozás összetett folyamat, hiszen az egész globális bioszféra résztvesz benne. A levegő, a tengerek, a szárazföld, a csapadék, a napsütés, az ózonpajzs – mind változik, alakul, egymásra kihat. Soktényezős rendszer ez, amit nehéz megérteniük a laikusoknak. A szemünknek viszont hiszünk. Ha mutatnak egy 10-20 évvel ezelőtti műholdképet és ugyanarról a területről egy mai felvételt, a különbséget azonnal konstatáljuk és megértjük. Itt elsivatagosodott a táj, ott eltűnt néhány sarkköri jéghegy, amott visszahúzódik a gleccser.

Kétszer durvább lehet a globális felmelegedés, mint gondoltuk
A ma használatos számítógépes klímamodellek alábecsülik a hosszútávú változásokat. Három korábbi felmelegedési korszakból azonban az a tanulság: kétszer erősebb lehet a felmelegedés, mint amiről a klímapolitika beszél.

Az új online platform, ami a Google létrehoz, először az édesvízkészletekre fog koncentrálni. A madárperspektíva, vagyis a műholdas magasból a Földre irányuló szemszöge sok hasznos információt tárhat fel azzal kapcsolatban, hogyan húzódnak vissza és száradnak ki ezek a készletek a globális felmelegedés miatt, s ezzel hogyan változik az élővilág, miként alakul az őshonos fajok léte. Az édesvízkészletek a Föld területének csak 0,01 százalékát teszik ki, ám a Föld fajainak 10 százaléka számára kínál otthont és az égövek elcsúszása, valamint a sivatagosodás miatt a biológiai sokszínűség sérül ezekben a régiókban.

A Google műholdas felvételeiből olyan fotószerű térképet fog létrehozni, mint amilyen a Google Earth, hogy ezen keresztül valós időben figyelhessük az ökoszisztémák változásait. A platform mindenki számára ingyen hozzáférhető lesz, és bár a részletek még nem ismeretesek, nem elképzelhetetlen, hogy a felhasználók is beírhatnak, taggelhetznek, hozzátehetik megjegyzéseiket, esetleg fényképeiket, videófelvételeiket a platformhoz, ahogy a Google Earth-ön is sokan odapinnelik és megosztják a fotókat, amiket az adott helyen készítettek.

A Google és az ENSZ szövetsége “azt az ígéretet hordozza, hogy megváltoztatja annak módját, hogyan látjuk a földgolyót.” A sajtóközlemény emlegeti a környezettudományt és a big datát is, úgyhogy könnyen lehet, hogy a Google a műholdas felvételekre ráklikkelhető, megnyitható szövegbuborékokat vagy szövegfelületeket fog felvinni, így segítik elő konkrét, számosított adatok a képek megértését. A kezdeményezés nyilvános állami adattárakat és katalógusok információit is beépíti felületébe, mely könnyen kezelhető és felhasználóbarát lesz.

Így hamukálnak az olajcégek a klímaváltozásról
Nem ismerik el, hogy jelentős szerepük volt a létrejöttében, hogy most zajlik, és hogy azonnali cselekvésre lenne szükség. Fenntarhatósági és etikai jelentéseikben valami távoli dologkként kommunikálják a globális felmelegedést, amit majd egyszer kezelni kellene. Ha egyáltalán érdemes és már nincs túl késő ehhez.

Az ENSZ sajtóközleménye nem rejti véka alá, hogy a célközönséget nemcsak az ökotudatos polgárok, hanem a kormányok és a civil szervezetek alkotják, melyek így jól informáltakká, tájékozottakká válhatnak, s megalapozott döntéseket hoznak a fennhatóságuk alá tartozó ökoszisztémák védelmében. “Túl gyakran esik meg, hogy egy ország tenni szeretne a környezetvédelem terén, de erőfeszítéseik megakadnak azon, hogy kritikus fontosságú adatok hiányoznak.” Pont ezen fog segíteni a madárperspektíva kombinálása az adatokkal. Már korábban is szó volt róla, hogy az erdőirtást valós idejű műholdas figyeléssel lehetne megfékezni, most ezt a koncepciót applikálják az ökoszisztémák feltérképezésére, beleértve a folyókat és a tavakat is.

Amióta Donald Trump hatalomra lépett, az USA fokozatosan és folyamatosan csökkenti a klímaváltozással kapcsolatos kutatásokra fordított állami büdzsét. A műholdas felvételek gyűjtése, tárolása és elemzése se nem könnyű, se nem olcsó mulatság, de a Google annyiban nagy előnyben van, hogy a Google Maps és a Google Earth révén már szó szerint feltérképezte a földgolyót, tehát van mire alapoznia. A Google és a UNEP a tervek szerint összefog a NASA-val, az Európai Bizottság Közös Kutatási Központjával (JRC) és az Európai Űrügynökséggel (ESA) is.

(Futurism)

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.