Mobil fasorral teszik zölddé a várost

2019. május 04. szombat - 18:06 / piacesprofit.hu
  •    

Október végéig hat sűrűn beépített bécsi kerületben vendégeskedik az a mobil fasor, amellyel a városi fák jelentőségére akarják felhívni a figyelmet. A tíz mezei juhar és madárberkenye mindenhol egy hónapig marad, ezalatt a lakók gondoskodnak róluk.

Áprilistól október végéig kerületről kerületre vándorol egy fasor Bécsben, hogy ezzel is a fák városi klímára gyakorolt jótékony hatására hívják fel a figyelmet. Városszerte hat kerületben varázsolnak zöld oázist a szürke házfalak közé.

Mobil fasor hívja fel a figyelmet a városi fák jelentőségére Bécsben © Daniel Auer

Mobil fasor hívja fel a figyelmet a városi fák jelentőségére Bécsben © Daniel Auer

A fasor tíz fából, mezei juharból és madárberkenyéből áll, amelyek jól bírják a városi környezetet. A 3,5 méter magasra is megnövő fákat polipropilén szálból szőtt speciális tartókba ültetik, amelyek biztosítják, hogy a felesleges víz elfolyhasson, ugyanakkor ne száradjon ki túl gyorsan a növény gyökérzete.

A vándorfasorhoz egy négy asztalból és padokból álló pihenőhely is tartozik,

Újra zöldül a háztartási bioszemét
Rekordmennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékának felhasználásával állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes, és a biotermesztésben is felhasználható.

ahol a lakók információkat kapnak arról, milyen fontos szerepet játszanak a városi fák a klímaváltozás negatív hatásainak és a hősziget-jelenség ellensúlyozásában. Ezen kívül azt is megtudhatják, mit tesz a kerületük a fák és a zöldterületek védelme és növelése érdekében.

A lakóközösségek rendezhetnek itt információs napot vagy pikniket, de az utcabeliek akár le is ülhetnek a fák árnyékában pihenni és beszélgetni egyet.

A fák gondozását mindig az ott lakók végzik, és lehetőség szerint teherkerékpárral szállítják az új helyükre. (eurocommpr.hu)