Már a bálnák és a cápák is áldozatai a tengeri plasztikszemétnek

2018. február 18. vasárnap - 12:01 / KlimaBlogger
  •    

Az italos palackjaink és műanyag dobozaink összetöredezett darabjai bekerülnek a bálnák és a cápák által beszívott tengervízbe, s eltömítik testük belső járatait. Egyre több döglött bálna sodródik partra, gyomrukban nagy mennyiségű plasztikszeméttel.

Többször is írtunk már arról, hogy a halak tápláléknak hiszik a tengerben úszkáló, összetöredezett műanyagdarabokat, elfogyasztják őket és tömegesen pusztulnak el tőlük. Viszonylag kevés kutatás koncentrált eddig a nagy testű tengeri élőlényekre, pedig ezek is óriási veszélyben vannak civilizációnk műanyagszemetétől. (A szemetelés ellen szatyoradóval is próbáltak védekezni.)

Amerikai, ausztrál és olasz kutatók a Trends in Ecology and Evolution című tudományos folyóiratban tették közzé vizsgálataik eredményét.

A szűrőlapok segítségével táplálkozó fajok, mint például a bálnák és a cápák köztudottan nagy mennyiségű tengervizet engednek testükbe, s az említett filterek segítségével szűrik ki a folyadékból a táplálékot, a planktonokat. Gyakran több köbméternyi tengervizet is megszűrnek így, hogy hozzájussanak a szükséges élelemadaghoz.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A mikroplasztik szabadon áramlik a tengerben és ezek az állatok a műanyag darabokat is beszívják. A hosszúszárnyú bálnák, a szürke bálnák és a kék bálnák testében ezek az apró darabok eltömítik a létfontosságú belső járatokat, megakadályozva, hogy ezek a fajok tápanyagokat vegyenek magukhoz.

A mikroplasztik olyan műanyagdarabokat jelent, melyek öt milliméternél rövidebbek. A műanyagnak ráadásul mérgező hatása is van. A nagy testű tengeri élőlények populációját már eleve tizedeli a szervezett bálnavadászat, de a plasztikszennyezés még tovább növeli a tömeges kipusztulás kockázatát.

(The Guardian)