Ételek, amiket biztonsággal ehetünk

2011. november 16. szerda - 11:13 / piac-profit.hu
  •    

A natúr joghurt, vaj, kompót, tészta, közönséges kenyér, méz, víz és a gyümölcslé semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat. A bizottság új rendeletei lehetővé teszik az európai lakosság számára, hogy tudatosabban étkezzen. 

Az élelmiszer-adalékok – tartósítók, stabilizátorok, színezékek, édesítők – használata hamarosan biztonságosabb és átláthatóbb lesz, mint most, köszönhetően az Európai Bizottság által elfogadott új jogszabálynak. (A hazai élelmiszerbiztonságról tartanak nemsokára konferenciát.)

John Dalli
John Dalli

Az élelmiszer-adalékokról szóló két rendelet elfogadása nagy jelentőséggel bír mind az európai polgárok, mind az élelmiszeripar számára, hiszen ezentúl az érintettek könnyebben tájékozódhatnak az élelmiszerekben engedélyezett adalékokról. – Ezzel mérföldkőhöz érkeztünk az Európai Unión belüli élelmiszer-biztonság megerősítése terén – nyilatkozta John Dalli, egészség- és fogyasztóügyi biztos, aki szerint a rendeletek tájékozottabb polgárokat, illetve új innovatív és biztonságos termékek kifejlesztésére képes uniós élelmiszeripart jelentenek.

Két új rendelet, két új jegyzék

Az élelmiszeradalékokra vonatkozó első jegyzék 2013 júniusától lép életbe. A türelmi időszakra azért van szükség, hogy az uniós élelmiszeripar alkalmazkodhasson az új szabályokhoz. Az online adatbázisban is megtalálható jegyzék jóvoltából a fogyasztók, élelmiszer-ipari vállalkozók és a felügyeleti hatóságok egyszerűen meg tudják állapítani, hogy mely adalékok használata engedélyezett egy adott élelmiszerben.
A második jegyzék az élelmiszer-összetevőkben, mint az egyéb élelmiszer-adalékokban, élelmiszerenzimekben, élelmiszer-aromákban és tápanyagokban használt adalékokra vonatkozik, és húsz nappal az Európai Unió Hivatalos Lapjában való közzétételt követően lesz hatályos.

A régi jegyzékek három különböző irányelv mellékleteiben, széttagolva szerepeltek, míg az új jogszabály átláthatóságot teremt. Ezentúl az élelmiszer-kategóriák szerint sorolják fel az engedélyezett adalékokat, annak megfelelően, hogy melyikben megengedett a használatuk. Például az új jegyzékből egyértelműen kitűnik, hogy egy adott élelmiszer-kategóriában csak korlátozott számú adalék engedélyezett, vagy éppen semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot nem tartalmazhat.

A kenyér és a joghurt biztos tiszta
A kenyér és a joghurt biztos tiszta

Ilyen élelmiszerek például a natúr joghurt, vaj, kompót, tészta, közönséges kenyér, méz, víz és a gyümölcslé. Más élelmiszer-kategóriák esetén – rendszerint a magas feldolgozottsági fokú élelmiszerek körében, mint az édességek, snackek, szószok, ízesített italok – viszont számos adalék engedélyezett. Az élelmiszer-adalékokban, élelmiszer-enzimekben, élelmiszer-aromákban és tápanyagokban használható adalékok jegyzéke gondoskodik arról, hogy a felsorolt élelmiszer-összetevőkön keresztül ezentúl korlátozott mennyiségű adalékot fogyasszunk.

A jogszabály által bevezetett egyéb módosítások

A két új jegyzék létrehozásán kívül az új jogszabályok rendelkeznek arról is, hogy az élelmiszerekhez csak meghatározott feltételek mellett adható adalék. Ezen túlmenően az élelmiszerek kategorizálásakor felsorolja az adalékokat aszerint, hogy milyen élelmiszer-kategóriákhoz adhatók. Fontos előrelépés az egészséges táplálkozás felé vezető úton, hogy a bizottság elindította az engedélyezett adalékok biztonságosságának teljes körű újraértékelésére vonatkozó programját és elkészítette iránymutatását az adalékok új használatát kérelmezők számára. Az adalékok használatával szemben követelmény, hogy biztonságosnak kell lennie, technológiai szükségletnek kell indokolnia, nem vezetheti félre a fogyasztót, és a fogyasztó érdekét kell szolgálnia. A gyártóknak toxikológiai adatokat is prezentálniuk kell. Az Európai Parlament és a Tanács a 2008-as keretrendeletben határozta meg az élelmiszer-adalékanyagok használatára vonatkozó általános feltételeket, amelyek továbbra is hatályban maradnak. Az adalékokról szóló külön jogszabályok az ebben a rendeletben meghatározott általános keretre, elvekre és célkitűzésekre hivatkoznak.

Szeptemberben kiderül az aszpartam sorsa
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak 2020-ig újra kell értékelnie minden adalékot. Az újraértékelés sorrendjét annak függvényében állapítják meg, hogy mikor került sor az utolsó értékelésre, rendelkezésre állnak-e új tudományos adatok, milyen mértékű az adalék alkalmazása, illetve a lakosság mekkora hányada fogyasztja. Az újraértékelésnél elsőbbséget élveznek az ételszínezékek. Tizenhét ételszínezék esetében már elvégezték az újraértékelést. A Bizottság három ételszínezéknél már javasolta is a felhasználási mennyiség felülvizsgálatát, miután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság becslése szerint egyes fogyasztói csoportok túl nagy mennyiséget fogyaszthatnak belőlük. Az aszpartám édesítőszer újraértékelését 2012 szeptemberéig elvégzik, mivel az új tudományos adatokat figyelembe véve a listán előre sorolták. A Bizottság felelős innovációra szeretné ösztönözni az élelmiszeripart. Jó példa erre a stevia rebaudiana növényből előállított szteviol-glikozid természetes édesítőszer. A rendelet számos élelmiszer-kategória esetén engedélyezi ennek az édesítőszernek a használatát miután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy az édesítőszer nem rákkeltő, nem genotoxikus, a reprodukciót és fejlődést károsító hatás nem társítható hozzá. A megengedhető napi bevitelt 4 mg/testtömeg kg/napban határozták meg.