Egy talicska pénzt tolunk be a klímavédelembe

2017. január 24. kedd - 19:13 / piacesprofit.hu
  •    

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programon (KEHOP) belül összesen több mint 1100 milliárd forint szolgálja a klíma- és környezetvédelmet, az energiahatékonysági fejlesztéseket és a megújuló energiák használatát.

pénz tálcán tálalva

Kép:Fotolia

A környezet- és energiahatékonysági programon kívül az önkormányzatok számára elérhető területi operatív programokban, illetve a gazdaságélénkítő programcsomagban is elkülönítettek ezekre a feladatokra forrást – közölte Szabó Zsolt , a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. Utóbbiban mintegy 760 milliárd forint az energetikai hatékonyság növelésére fordítható – tette hozzá az államtitkár.

Elmondta, az országos klímastratégia összeállításához szükséges megyei programok előkészítő fázisban vannak, kidolgozásukra a következő másfél évben országosan több százmillió forintot kaphatnak a helyhatóságok. A kormány és az NFM a területi klímastratégiák megvalósítását beruházási támogatásokkal és egyéb fejlesztési pénzekkel segíti majd – tette hozzá Szabó Zsolt. Az államtitkár újságírói kérdésre elmondta, az erre vonatkozó pályázatokat folyamatosan írják ki, a stratégia alkalmazása azonban már egy hosszabb távú folyamat lesz, ez fogja meghatározni a következő évtizedeket.

Uniós források környezetvédelemre: az ördög a részletekben
Az új EU tagállamok az uniós források helytelen felhasználásával a tiszta energiára épülő európai gazdaság kerékkötői – világít rá a Bankfigyelő és a Föld Barátai Európa új jelentése. A Magyar Természetvédők Szövetsége által készített magyar fejezetből kiderül: a lakossági energiahatékonyság hiányosságai, a túlzott hulladékégetés- és biomassza-támogatás mellett akad számos pozitívum is a tervekben, amit erősíteni szükséges.