Egy magyar egy fát fogyaszt évente

2016. augusztus 26. péntek - 19:25 / piacesprofit.hu
  •    

Magyarországon évente átlagosan 0,1 tonna papírt fogyasztunk személyenként, amelynek nagy része használat után a szemétben köt ki, így egy évben 980 ezer tonna papírhulladék keletkezik. Ezzel a legnagyobb probléma nem a papírhulladék lebomlási ideje vagy környezetszennyező hatása, hanem az, hogy a papírt újból elő kell állítani.

A felhasznált papír legnagyobb részét a postaládába dobott bolti katalógusok, hirdetések, szórólapok képezik, de emellett népszerű papírhulladéknak számítanak az újságok, a csomagolóanyagok, az iratok és a különböző termékek papírcsomagolásai is. 2014-ben 420 millió darab italos kartondoboz került forgalomba Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy minden hazai háztartás átlagosan évi 120 darab italosdobozt használt el, vagyis minden harmadik napon dobtunk a szemétgyűjtőbe egy kartont –  derül ki az Italoskarton Szövetség 2014-es kimutatásából.

Magyarországon évente fejenként 26 kilogrammnyi szórólapot kapunk, amelyek gyártásához 80 kilogrammnyi fát kell kivágni. Csak legális forrásból évente 84 ezer tonna direktmarketing-anyagot kap a lakosság –  derül ki a Nem kérünk több szórólapot! 2014-es kampány adataiból.

lassabban irtják az esőerdőt

Kép: Tetrapak

A papír előállításához nagyon sok energiára van szükség, a papírgyártás a világ energiafelhasználásának 4 százalékáért felelős. Egyetlen tonna papír előállításához pedig legalább 2-3,5 tonna fát (10 darab fát) kell elpusztítani. Földünk minden évben Görögországnál nagyobb területet veszít erdőtakarójából –  közölte a Médiaunió.

Legkönnyebben úgy tudunk védekezni a felesleges fakivágás és a papírhulladék ellen, ha többször is használunk egy papírt, vagy tudatosan újrahasznosítjuk, szelektíven gyűjtjük ezt a hulladékot. Többek között erről is szól a Médiaunió Nem nehéz…! kampánya, amely arra kívánja felhívni az emberek figyelmét, hogy a környezetvédelem mindenki egyéni felelőssége és a hétköznapok során oda kell figyelnünk a környezettudatos viselkedésre.

A papírfelhasználás csökkentése elemi fontosságú a fenntarthatóbb világ elérése érdekében. Több olyan kezdeményezés is van, ahol a papírból fa – tehát ismét alapanyag – lesz. Ha ebből nem is erdősítjük újra bolygót, figyelemfelhívásnak mindenképp remek.

Néhány tipp arról, hogy mit tehetünk a papírhulladék keletkezése ellen:
  • Használjuk a papír mindkét oldalát, nyomtassunk kétoldalasan!
  • Ne nyomtassunk feleslegesen!
  • Ne kérjünk szórólapot!
  • Ne csomagoljunk feleslegesen, vagy használjunk többször egy csomagolóanyagot!
  • Gyűjtsük szelektíven a papírhulladékot!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor