Egy évvel rövidebb lehet az életed a szennyezett levegő miatt

2018. szeptember 11. kedd - 19:10 / Kriston László
  •    

Globális szinten csökkent az emberek várható élettartama a levegő szennyezettsége miatt. Természetesen a városlakók számíthatnak arra, hogy rövidebb lesz az életük a levegő miatt, amit nap mint nap beszívnak.

Olyan szennyezett levegőben élünk a világ számos régiójában, hogy az emberiségnek szinte már minden tagja érintett a dologban. Globálisan a várható átlagos élettartam egy évvel rövidült a légszennyezés miatt. A bűnös a PM 2,5 névvel illetett apró részecskék, vagyis azok, melyek a levegőben könnyen szállnak és az átmérőjük 2,5 mikronnál kisebb, ezért amikor belélegezzük őket, könnyen lerakódnak és felhalmozódnak a tüdőben.

Ahogy az Austinban működő University of Texas kutatóinak tanulmányából kiderül -melyben korábbi vizsgálatok eredményeit is összegzik-, országonként eltérő az, mennyivel csökkenti a levegő finom, apró, szálló szennyező részecskéi az átlag-élettartamot. Oroszországban 9 hónappal, Egyiptomban 1,9 évvel, Indiában másfél évvel élnek kevesebbet az emberek emiatt. Az amerikai állampolgárok életéből átlagosan egy kicsit több, mint négy hónapot farag le a levegő rossz minősége. (A tiszta levegőre nálunk sem ügyel úgy a kormányzat, mint kellene.)

Valamit tényleg kezdenünk kellene a porral - kép: Pixabay

Valamit tényleg kezdenünk kellene a porral – kép: Pixabay

Ennek ellenére a Trump-adminisztráció olyan új szabályt dolgozott ki, mely lehetővé teszi, hogy évekkel tovább működjenek a széntüzelésű erőművek, érvénytelenítve az Obama-kormány Tiszta Levegő Tervét, mely szigorúbb volt abban, hogy tisztítóberendezéseket követelt meg az ilyen régi generációs, 30-40 éves erőművektől. Az USA-ban évente 1400 idő előtti halálesetet okozhat a Trump-féle könnyítés, mely évekkel tovább működésben tartja a fosszilis erőműveket. Ezek az embere tovább élhetnének ezek az emberek, ha a levegő rossz minősége miatt nem hatalmasodnának el náluk a tüdő- és légúti betegségek.

Az emberiség 90 százaléka szennyezett levegőt szív
Ezt a WHO, az ENSZ Világegészségügyi Szervezet állítja. A szegény országok lakói a legsúlyosabban érintettek, főleg India és Afrika. Meglepő, hogy a hozzánk közel fekvő Újvidék is bekerült a világ tíz legszennyezettebb levegőjű városa közé.

A beltéri légszennyezés 1,2 évvel rövidíti meg az emberek életét átlagosan. Ez főként az elmaradott térségekben probléma, ahol a családok fát, kőszenet vagy állati ürülékből gyúrt pogácsákat gyújtanak meg, hogy táplálják a tüzet, ami felett főznek és vizet forralnak, s ezt a kormos levegőt már a gyerekek is egészen korán belélegzik.

Ma a várható átlagélettartam világszinten 72 év, húsz évvel több, mint 1960-ban, ami egyrészt köszönhető annak, hogy az egészségügyi ellátás szélesebb körben hozzáférhető, másrészt az egészségtudomány új vívmányainak is, melyekkel a krónikus betegségeket kezelik. A 2,5 mikronnál kisebb apró részecskék azonban számos helyről érkezhetnek tüdőnkbe: forrásai leginkább a széntüzelésű erőművek, a füstölő gyárüzemek, a teherautó kipufogói, a bozót- és erdőtüzek, valamint a homokot és mindenféle port felrázó viharok.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.