Vészesen közeleg a határidő

2017. január 26. csütörtök - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Január 31.-ig van lehetősége a munkavállalónak választania, hogy a munkáltató készítse el a 2016 évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallását (16NY30) feltéve, ha annak elkészítését a munkáltató vállalja.

A munkavállaló abban az esetben kérhet munkáltatói adómegállapítást, ha az adóévben kizárólag egymást követően fennálló munkaviszonya alapján szerzett olyan bevételt, amelyet nyilatkozat hiányában önadózóként köteles lenne bevallani. Amennyiben a magánszemélynek több munkaviszonya volt, a választás feltétele, hogy a korábbi munkáltatók által a munkaviszony megszűnésére tekintettel kiadott igazolást átadja az adó elszámolását vállaló munkáltatónak – – figyelmeztet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

A legfontosabb határidők a munkáltatói adóbevallásban - Kép: Saldo

A legfontosabb határidők a munkáltatói adóbevallásban – Kép: Saldo

Az is fontos feltétel, hogy kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szerzett olyan bevételt, amelyet a nyilatkozat hiányában önadózóként köteles lenne bevallani. Így nem tehet munkáltatói adómegállapítást, ha 2016. évre vonatkozóan a magánszemélynek felróható okból 10.000 Ft-ot meghaladó befizetendő adókülönbözete keletkezik. Egyik leggyakoribb hiba, hogy a magánszemély a munkáltatója téves családi kedvezmény igénybevételére történő nyilatkozata okán év végén 10.000 Ft-nál nagyobb adóbefizetést eredményez.

Három dolog, mire most nagyon ügyelni kell a bérszámfejtésben
A január az egyik legpörgősebb időszak a bérszámfejtőknek, több határidő is közeledik az adózásban a hónap végével. Az RSM Hungary szakértőjének segítségével összeszedtük a legfontosabb tennivalókat!

A fent említett bevételek mellett az adóévben kizárólag adóköteles társadalombiztosítási, családtámogatási ellátás, önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítők illetménye, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított ellátás címén szerzett bevételt, feltéve, hogy a bevétel folyósítója az adó elszámolását vállaló munkáltató vagy a magánszemély a bevételről kiállított igazolást átadja az adó elszámolását vállaló munkáltatónak.

A munkavállaló abban az esetben is jogosult a munkáltatói adómegállapítás választására, ha a magánszemély egyéni vállalkozó volt, de 2016. év egészében a jogviszonyát szüneteltette, illetve 2016 évben tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági őstermelő volt, és az Szja tv. szerinti nemleges bevallási nyilatkozatát az adó elszámolását vállaló munkáltatónak átadja (16NY63). Továbbá nem zárja ki a munkáltatói adóbevallás választásának lehetőségét, ha a magánszemély adókedvezményt érvényesít, az adójáról önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatban, nyugdíjbiztosítási nyilatkozatban rendelkezik.

Amennyiben a munkáltató nem vállalja a munkáltatói adómegállapítás elkészítését, úgy a NAV a munkavállalók részére adóbevallási tervezetet készít.

Már most nyilatkozni kell az adókedvezményekről
A magánszemélyek számára az a legkedvezőbb, ha már januárban nyilatkoznak munkáltatójuknál az általuk igénybe vehető adókedvezményekről. Az adóelőleg-nyilatkozat kitöltésével és leadásával már ebben az évben a jogosultaknál marad a kedvezmények összege, nem utólag, az adóévet követően kapják vissza.