Új adókedvezményt vezetnének be

2016. szeptember 22. csütörtök - 10:33 / piacesprofit.hu
  •    

Évi tizenötmilliárd forintot hagyna a kormányzat azoknál a befektetőknél, amelyek innovatív vállalkozásokban, úgynevezett startup cégekben vásárolnak részesedést. Az intézkedés az őszi növekedésösztönző csomag részeként, jövő januárban léphet életbe – tudta meg a Magyar Idők.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az adókedvezmény kidolgozásakor német mintát vett alapul a kormányzat. Az állam társasági adókedvezményt kínálna minden olyan befektetőnek, amely részesedést vásárol, vagyis pénzt tesz hazai startup cégbe – tudta meg a Magyar Idők napilap. A rendelkezések kiindulópontként meghatároznák, mit is jelent ez a manapság oly sokszor használt, de képlékeny tartalmú, idegen eredetű kifejezés. Startup jelzővel azt a vállalkozást illetnék, amely legfeljebb három éve létezik, éves nettó árbevétele nem haladja meg a százmillió forintot, maximum húsz munkavállalója van, s még részben sincs a tulajdonában más társaság. Fontos feltétel az is, hogy az adott vállalkozás ne tartozzon az államnak. Az elképzelés szerint az ilyen startup céget a magyar jogrend – a társaságiadó-törvény fogalomhasználatával – korai fázisú vállalkozásnak nevezné a jövőben.

Bizonyos feltételeket a befektetőkkel szemben is támasztana a kormányzati terv. A legfontosabb, hogy a befektetőnek nyilvántartásba kellene vétetnie magát, így válna jogosulttá a társaságiadó-kedvezményre. Az enyhítés – mint megtudtuk – számottevő volna. A befektető a korai fázisú cégben, vagyis a startup vállalkozásban szerzett részesedésének 25 százalékát kaphatná vissza adókedvezmény formájában. Az innovatív társaságba invesztálók így garantáltan hozzájutnának befektetésük negyedéhez, amit akár nyereségként is felfoghatnának.

Új adókedvezményeket kapnak jövőre a kkv-k
Kellemes meglepetések érhetik a cégeket jövőre: a nyáron elfogadott adószabályok szerint 2017. január 1-jétől eltörlik a kkv-k ingatlan- és tárgyi eszköz, valamint immateriális beruházásait támogató adóalap-kedvezmény korábban 30 millió forintos értékhatárát.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek