Tízmilliárdok vándorolhatnak haza nyárig

2017. március 02. csütörtök - 17:24 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Tízmilliárdok érkezhetnek haza külföldi bankszámlákról annak a nagyon vonzó adóamnesztia-lehetőségnek a hatására, amelyet mostantól június végéig lehet igénybe venni. Az ehhez szükséges számlát csak a NAV által kijelölt magyar bankoknál lehet megnyitni, amelyek listáját a NAV március 2-án tette közzé.

A korábbiaknál kedvezőbb jövedelem-hazahozatal lehetősége nyílik meg a napokban a pénzüket ma még külföldi bankszámlán tartók számára. Az új jogszabály alapján a 2016. június 30-ig megszerzett jövedelmeket 10 százalék személyi jövedelemadó, valamint önellenőrzési pótlék fejében legalizálhatják a magánszemélyek – hívta fel a figyelmet az Erste Bank.

Ennek az a feltétele, hogy a pénzt haza kell hozni, és magyarországi bankszámlán kell elhelyezni. A kedvezmény a kamatból, értékpapír-kölcsönzésből, csereügyletből, osztalékból, árfolyamnyereségből, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem, illetve vállalkozásból kivont és egyéb jövedelem esetében vehető igénybe.

Itt eloszlatunk az adóamnesztiával kapcsolatos néhány tévhitet.

Gyorsan kell dönteni és cselekedni az érintetteknek, mert a lehetőséggel csak 2017. június 30-ig lehet élni – hívja fel a figyelmet Kállay András, az Erste Bank Hungary Private Banking területének igazgatója. Eddig a határidőig kell kifejezetten erre a célra szolgáló számlát nyitni, és erre eddig az időpontig meg is kell érkeznie a pénznek. Aki ezt elmulasztja, elesik a lehetőségtől.

izgalmas nap elé néz a forint

Kép: PIxabay

Ilyen számlát csak annál a pénzintézetnél lehet nyitni, amelyet erre kijelölt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amely március 2-án tette közzé “az utólagos adófizetésben és részesedés kedvezményes megszerzésében való közreműködésre kijelölt bankok” listáját. Az adó befizetését és levonását a bank végzi.

Kállay András arra számít, hogy a ma még külföldi számlákon lévő vagyonok látható része, akár több tízmilliárd forint is hazavándorolhat e kedvező lehetőségre. A repatriálásnak lökést adhat az is, hogy a jövedelmüket eddig külföldre vivőknek mind több bürokratikus akadályra kell felkészülniük, ráadásul hamarosan a NAV hozzáfér majd a magyar adózók külföldi számlaadataihoz a legtöbb nagy pénzügyi központ esetében.

Az igazgató szerint a vagyonok hazahozatalát az is segíti, hogy hazánkban ma már olyan privátbanki szolgáltatásokat és kiszolgálását kaphatnak az érintett ügyfelek, amelyet például Svájcban megszoktak, csak ehhez sokkal olcsóbban juthatnak hozzá.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek