Támogatói eljárás és adókockázat-elemzés

2018. október 12. péntek - 08:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az Írisz Office mai egyperces anyagában az adózással kapcsolatos kockázatok elemzését mutatja be, amely folyhat önellenőrzés vagy támogató eljárás keretében.

Az adóhatóság az adókötelezettségekkel kapcsolatos kockázatok kezelése érdekében rendszeresen végez ú.n. kockázatelemzést, amelynek keretében azonosítja a kockázatos adózókat, a kockázatok tárgyát, jellegét – írja az Írisz Office.

Az így feltárt kockázatokat megszüntetendő az adóhatóság az adózónál

  • támogató eljárást indít,
  • ellenőrzést kezdeményez, vagy
  • bűncselekmény esetén továbbítja az ügyet a nyomozó hatóságok felé.

A támogató eljárás a kockázatelemzés egyik lehetséges következménye

Így lehet áfamentes az import
Az áfa mértéke világszerte Magyarországon a legmagasabb. Ezen belül speciális szabályok vonatkoznak az importáfára – ezt a témát járta körül az RSM Hungary szakértője.

Ennek során az adóhatóság

  • önellenőrzésre hívja fel az adózót, amennyiben álláspontja szerint egyes bevallások hibát tartalmaznak (pl.: nem került feltüntetésre a közösségen belüli beszerzések értéke), illetve
  • szakmai támogatást nyújt a feltárt hibák kijavításához.

Az adóhatóság a véleménye szerint fennálló eltérésekről és az ennek köszönhetően javítandó adatokról (adónem, érintett időszak, számított adóalap és adó, eltérések) az ügyfélkapun keresztül (magánszemély esetében postái úton) tájékoztatja az adózót. Az esetleges hibák javítására, önellenőrzésre a felhívástól számított 30 naptári nap áll rendelkezésre.

Fontos, hogy az önellenőrzésre való felhívásnak nem kötelező eleget tenni. Az csak egy javaslat az adóhatóság részéről; előfordulhat, hogy végeredményben nincs is javítandó hiba. Az önellenőrzés elmulasztásának, illetve az eljárás során rendezett hibáknak nincsen jogkövetkezménye – mulasztási bírság, adóbírság, késedelmi pótlék, egyéb jogkövetkezmény emiatt semmiképpen sem kerül kiszabásra.

A támogató eljárás eredménytelensége esetén – vagyis ha a korábban észlelt eltérések nem kerülnek tisztázásra – ugyanakkor adóellenőrzés is kezdeményezhető az adózónál, ami egy másik eljárás megkezdését jelenti. A támogató eljárás ettől függetlenül mindenképpen az eljárás körülményeiről és eredményeiről beszámoló jegyzőkönyv átadásával zárul.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor