Takarék Csoport: beindult a vállalati hitelezés

2018. március 14. szerda - 16:18 / piacesprofit.hu
  •    

Jelentősen nőtt a vállalati szegmensben a Takarék Csoport által folyósított hitelek volumene. A kihelyezéseket a felpörgő ingatlanpiac, az alacsony kamatkörnyezet és a növekvő fogyasztás is támogatta. A lakossági piacon viszont a CSOK-hatás érvényesült.

A vállalati szegmensben jelentős bővülést mutatnak a Takarék Csoport adatai: az elmúlt évben összesen 275 milliárd forint értékben folyósítottak új hiteleket – ez a 11 százalékos növekedés meghaladta a hazai bankszektor piaci átlagát. A Takarék Csoport által üzemeltetett 420 MFB Pont 2017 végéig már 291 milliárd forintnyi igényt fogadott be és 56 milliárd forint új hitelt folyósított, ebből tavaly közel 50 milliárdot.

A hitelkihelyezések számottevő növekedésének jelentőségét növeli, hogy eközben a Takarék Csoport az utóbbi évtized legjelentősebb hitelintézeti átalakulását hajtja végre. Ennek során az elmúlt év végére az addigi, több mint félszáz takarékszövetkezetből 12 regionális központú, tőkeerős, stabil és hatékonyan működő szövetkezeti hitelintézet jött létre.

pénzérmék egy fazékban

Kép:Fotolia

„A rendkívül felgyorsult gazdasági növekedés és a pozitív vállalkozói várakozások kedveztek a beruházásoknak. A megnövekedett keresleti vásárlóerő élénkítette a kereskedelmet. Az alacsony kamatkörnyezetben megváltoztak a befektetői szokások, ez markánsan befolyásolta a lakás értékesítési piacot. A pénzintézetek felismerték a növekedési potenciált, az egész bankszektort aktív hitelezési tevékenység jellemezte, jellemzi. Ezt generálja az általános forrásbőség is, mely többlettel az MNB hitelezés-ösztönző intézkedései következtében a bankszektor az aktív ügyletek irányába fordította üzleti stratégiáját” – mondta a Piac & Profit kérdésére Vida József, a Takarék Csoport elnök-vezérigazgatója.

A hitelcélok szemszögéből nézve a projekthitelezés felfutása jellemezte a 2017. évet, de ez egyértelműen folytatódik 2018-ban is. Az építőipar szárnyal, mind a társasházi lakás projektek, mind az irodapiac nagy intenzitást mutat, de az ipari ingatlanoknál is erős fejlesztési hullám figyelhető meg. Jelentős felfutásban van az autóipar és az idegenforgalom. „De a kereskedelem élénkülése is egyértelmű és a forgóeszköz finanszírozásban jelentős hiteligény növekedés figyelhető meg”  – hangsúlyozta Vida József.

Bejött a CSOK-hatás

A bankcsoport 2017-ben folyamatosan a piaci részesedése felett vett részt a lakosság jelzálog-finanszírozásában: tavaly közel 70 milliárd forintot folyósított, amely 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban.  A lakossági jelzáloghitelezési aktivitás növekedésében komoly szerepet játszott a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), emellé ugyanis az igénylők többsége lakáscélú hitelt is felvett. 2017-ben minden ötödik, CSOK által támogatott új lakást vagy családi házat a Takarék Csoport közvetítésével vásárolta meg az új tulajdonos. Az elmúlt két évben már több mint 12 ezer CSOK-kérelemre szerződött a bankcsoport, együttesen mintegy 37 milliárd forint értékben, átlagosan 3 millió forint összegben. Az igénylések növekedését a Kormány által tavaly ősszel módosított kedvezőbb CSOK-feltételek mellett a lakáspiac dinamikus felfutása is segítette. Ez utóbbihoz a Takarék Csoport azzal is hozzájárult, hogy projektfinanszírozási üzletágán keresztül tavaly több mint 1300 lakás megépítését tette lehetővé.

A fogyasztási hitelek terén ugyancsak számottevően előrelépett a Takarék Csoport: 2017-ben közel 17 milliárd forintra növelte új kihelyezéseit, ami 15 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél.

Pénzszerzés
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor