Szabályozná a szakmai gyakorlatot Brüsszel

2013. december 05. csütörtök - 17:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az ifjúsági garancia létrehozásához kapcsolódóan, minden tagállam számára azonos ajánlásokkal emelné a szakmai gyakorlatok színvonalát az Európai Bizottság - ismertette szerdán Andor László foglalkoztatáspolitikai biztos Brüsszelben.

Egységesítenék a gyakornoki rendszer szabályozását – Kép: SXC

Az iránymutatás értelmében a szakmai gyakorlatok átláthatóbbakká válnának az Európai Bizottság szerint. Lefektetnék például, hogy csak írásos gyakornoki szerződéssel lehessen gyakornokot alkalmazni, amelynek oktatási, képzési, fejlődési kitételeket is kellene tartalmaznia, valamint a munkafeltételeket is meg kellene határoznia.

A brüsszeli testület közleménye konkrét ajánlásokat is tartalmaz: korlátozott, határozott időtartam, munkaidő, világos utalás, hogy a gyakornok jogosult-e társadalombiztosításra, kap-e pénzt vagy más kompenzációt a munkájáért. A bizottság szerint ez utóbbit már a gyakornoki felhívásban közölni kellene.

Brüsszel szerint jelenleg minden harmadik gyakornoki hely foglalkoztatási körülményei kifogásolhatók: vagy alig adnak valami pluszt a gyakornok fejlődéséhez, vagy a munkakörülmények nem megfelelőek. Gyakorta előfordul, hogy a munkáltatók kezdők felvétele helyett alkalmaznak gyakornokokat.

“A szakmai gyakorlat kulcsfontosságú a fiatalok foglalkoztatása szempontjából, hogy biztosítani lehessen a zökkenőmentes átmenetet az iskola és a munka között. Elfogadhatatlan, hogy egyes gyakornokokat kihasználnak, olcsó vagy ingyenes munkaerőnek tekintenek” – jelentette ki Andor László. A foglalkoztatáspolitikáért felelős magyar biztos szerint biztosítani kell a gyakornokok számára, hogy valós képzést és értékes tapasztalatot szerezhessenek, amely segítheti későbbi elhelyezkedésüket.

A brüsszeli testület közleménye külön kiemeli, hogy a javasolt szabályok nem vonatkoznának azokra a szakmai gyakorlatokra, amelyek például a diploma megszerzéséhez vagy egy meghatározott hivatás ellátásához kötelezőek.

A szakmai gyakorlat az egyik pillére annak a Brüsszel által javasolt úgynevezett ifjúsági garanciának, amely idővel azt szavatolná, hogy minden 25 év alatti fiatal az iskola elhagyását vagy a munkanélkülivé válást követő négy hónapon belül gyakornoki helyet, állást vagy továbbtanulási, képzési lehetőséget kapjon.

Szigorúbb szabályozás – de nem nekünk
Szigorodhat az unió legrégebbi, adózási területre vonatkozó direktívája. Magyarország már most is túlteljesít ebben a szabályozásban, konkrét változás tehát nem várható, de kevésbé lehetünk vonzó célpont az adóoptimalizáló cégeknek a szakértők szerint.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek