Sorban állnak a hitelért a vállalkozók

2015. november 30. hétfő - 14:30 / piacesprofit.hu
  •    

Októberben hirtelen megugrott a vállalati hitelfelvétel, ráadásul nagyobb részt devizában, ugyanakkor a cégek egyelőre nem tudták felhasználni a friss forrásokat, mert a felvett hiteleknél nagyobb összeget helyeztek el betétben – ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett legfrissebb adataiból.

megugrott a vállalati hitelezés

Kép: Pixabay

A hitelintézetek összevont mérlegéről kiadott jelentés szerint 225 milliárd forint hitelt vettek fel a belföldi cégek a pénzintézetektől, és ebből 132 milliárdnak megfelelő összeget devizában, amire 2008 októbere óta nem volt példa.  Ugyanakkor a hatalmas összegű hitelfelvételnél is több mint 50 milliárddal nagyobb összeget, 276 milliárd forintot helyeztek el friss betétként, amiből csaknem 204 milliárdnak megfelelő összeget devizában tettek a bankokba.

(Jövőre új hitelprogramot indít az MNB.)

Az egymillió euró feletti vállalati forinthitelek átlagos kamata a jegybank adatai szerint a szeptemberi 2,50 százalékról 2,01 százalékra esett októberben, és 99 bázisponttal lettek alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. Az euróban denominált vállalati hitelek kamatai viszont emelkedtek: az egymillió eurót meghaladó hitelek átlagos kamata 2,33 százalékon állt októberben, ami 46 bázisponttal magasabb az előző havinál, és 155 bázisponttal haladja meg a tavaly októberi kamatszintet.

Akár még be is indulhat a vállalati hitelezés
A vállalati hitelpiacot egy viszonylag kedvező, óvatos optimizmusnak teret engedő hangulat jellemzi – derül ki a KPMG idei vállalati hitelpiaci felméréséből. A vállalathitelezési hangulatindex értéke enyhén nőtt tavalyhoz képest, ami egyben azt is jelenti, hogy a banki vezetők bizakodóbbak a vállalathitelezési kilátásokat illetően, mint 2011 óta bármikor.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor