Nem lehet megúszni a közbeszerzéseket

2015. október 21. szerda - 12:02 / piacesprofit.hu
  •    

November elsejétől élnek az új közbeszerzési szabályok, amelyeket a vállalkozásoknak is alkalmazniuk kell, ha uniós pályázati források segítségével vásárolnak gépeket, eszközöket. A közbeszerzések sikeres lebonyolítása viszont komoly felkészülést igényel - vélekedik a MAPI Fejlesztési Iroda Zrt.

esernyős üzletember sziluettje a jogszabályok esőjében

Kép: Pixabay

2015. november 1-től új közbeszerzési szabályokat kell alkalmazni a vállalkozásoknak az EU-s támogatásból megvalósított projektek esetében. A támogatás intenzitásától függetlenül, minden olyan esetben, ahol a támogatás meghaladja a 25 millió forintot, közbeszerzési eljárás lebonyolítására lesz szükség.  A törvényt a 2015. november 1-e utáni beszerzésekre vonatkozik, azaz, ha ma megrendelik a pályázatban tervezett eszközöket, szolgáltatásokat, építési beruházást, akkor még nem kell alkalmazni a fenti szabályt. Ha tehát egy pályázaton elnyert 30%-os támogatás mellett vásárol egy vállalkozás 100 millió forint értékű esztergagépet, akkor november elsejétől közbeszerzési eljárást kell lefojtatni a beszerzésnél, mert a támogatás 30 millió forint, tehát kell közbeszerzés. Amennyiben viszont például 70 százalékos támogatási intenzitással beszerzésre kerül egy 20 millió forint értékű targonca, nem kell közbeszereztetni, hiszen a támogatás nem éri el a 25 millió forintot, azaz nem kell közbeszerzés.

Az új szabályokról részletesebben itt olvashat!

„Az új törvény nagyobb versenyt, átláthatóságot biztosít, természetesen ennek ára van. Többlet szakértői munkára lesz szükség, alaposan körbe kell járni minden beszerzést az összeszámítás és egyéb feltételek miatt. Komoly szakmai felkészülést és tudást igényel, ha egy vállalkozás nem szeretné a jövőben visszafizetni a megnyert támogatását közbeszerzési nem megfelelősség miatt” – foglalta össze Essősy Zsombor, fejlesztési tanácsadást nyújtó MAPI Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója.

„Magyarország jövő évi gazdasági növekedése egyértelműen az Európai Uniós pénzek lehívásán múlik, amihez a következő 9 hónapban 3.000. milliárd forint összegű pályázatot kell kiírni. Ezen becslésben még nem számoltuk bele a közbeszerzési törvény módosításának a hatását, amit nagyon nehéz jósolni, de az biztos, hogy egyszerűsíteni nem fogja a kifizetést. A többi majd a tényleges végrehajtáson múlik. A vállalkozásoknak és állami rendszer kedvezményezetteinek mindent meg kell tenni, szintúgy a pénzek kezelésével foglalkozó állami alkalmazottaknak. Csak közösen, egymásra figyelve sikerülhet a jövő évben 2.000 milliárd forint kifizetése” – tette hozzá Essősy.

Többeknek juthat lehetőség a törvényváltozás után
Sok tekintetben könnyebbé válik a közbeszerzési eljárásokban való ajánlattétel, illetve részvételre jelentkezés 2015. november 1-től, így várhatóan jelentősen bővül a résztvevő gazdasági szereplők köre, és ennek következtében a verseny. A főbb változások érintik többek között az üzleti titok, a kizáró okok és alkalmassági követelmények, valamint azok igazolásának szabályozását foglaltuk össze.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek