Nem is baj, ha nincs elég kisadózó

2013. április 02. kedd - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az előzetesen vártnál jóval kevesebb vállalkozás döntött az új átalányadók alá való átjelentkezés mellett, ez azonban az NGM szerint nem baj, mert a költségvetés jobban jár.

Kép:sxc

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) már most beváltotta a hozzá fűzött reményeket, 2013 első hónapjáig több mint 50 ezren választották ezt az adózási módot. A kiva (kisvállalati adó) alá átjelentkezők száma viszont messze elmaradt a kormány által előzetesen várttól.

Katát februárban kellett először fizetni; a központi költségvetésbe ebből az adónemből akkor 1,8 milliárd forint folyt be, ami a tervezett 74,3 milliárd forint 2,5 százaléka. A kivások február végéig 426 millió forintot fizettek be, ez az egész évre tervezett 130 milliárd forintnak egyelőre elenyésző hányada – írja a Világgazdaság.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Világgazdaságnak adott helyzetképe szerint ugyanakkor ez a költségvetés szempontjából tulajdonképpen örvendetesnek is tekinthető, mert összességében javítja a költségvetés egyenlegét. A minisztérium közlése szerint, mivel az átlépéssel a vállalkozások jártak volna jól, ezért a költségvetés bevétele csökkent volna. A kevesebb átlépő vállalkozás miatt ugyan elmaradtak a várttól az átalányadókból származó bevételek, ugyanakkor több bevétel érkezik az új adónemek által kiváltott adók – így főként a szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás, a tb-járulékok és a társasági adó – esetében.

Szakértők szerint is megérné

A mikro- és kisvállalati kör 60-70 százalékának alakulhat kedvezőbben az adóterhelése az idén bevezetett két új adózási formára történő áttéréssel a Századvég Gazdaságkutató számításai szerint. A Századvég által elvégzett reprezentatív felmérés során megkérdezett 129 könyvelő válaszai szerint azon vállalatoknak, amelyeknek megérné átlépni a kivába, csupán 29 százaléka lépett át a megadott határidőig. Az egyelőre alacsony átlépési arányban a régi és az új adózás összehasonlításával kapcsolatos bizonytalanságok játsszák a legnagyobb szerepet. Emellett általános vélemény, hogy nagyon bonyolult a törvény, a vállalkozók, de a könyvelők egy része sem érti. Továbbá a katával szemben – ami jelentősen egyszerűsítette az adminisztrációt – nagyon sok adminisztrációval jár.

A kormány már tett javaslatot a kisvállalati adó (kiva) vonzóbbá tételére. Ennek értelmében év közben is választható lenne az adónem, és bővülne a kedvezményezett foglalkoztatottak köre is. Itt olvashat erről bővebben.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek