Nagy kár! Egyelőre nem lesz öt soros áfabevallás

2015. december 14. hétfő - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Visszavonhatja az egységes áfa bevallásról szóló kezdeményezését az EB, így az még valószínűleg várat magára. De egyáltalán mit jelent az egységes európai szintű áfa bevallás és miért lett volna jó ez a koncepció?

nem lesz egységes áfabevallás

Kép: Pixabay

Az EU-ban az adóalanyok évente mintegy 150 millió áfa-bevallást nyújtanak be a tagállami adóhatóságokhoz. Jelen állás szerint a bekért adatok, az egyes tagállamokban használt űrlapok formátuma és a bevallási határidők országonként jelentősen eltérnek. Míg az ír áfa-bevallás összesen 6 mezőt tartalmaz, addig az olasz bevallás egyes számítások szerint több mint 500-at. A magyar bevallás a bonyolultabb bevallások közé tartozik: jelenleg 96 sort tartalmaz. Ha nem a sorokat, hanem a számmezőket vesszük figyelembe és hozzáadjuk a kiegészítő lapokat, már 160 mezőnél tartunk és ebbe még nem számoltuk bele az M lapokat! Ha külön bevallásként, de az áfával szorosan összefüggő A60-as összesítő nyilatkozatot is ideértjük, akkor még több számmezőről van szó – hívta fel a figyelmet Sztankó Dániel az RSM-DTM pénzügyi képviseleti csoportvezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Ha egy vállalkozás több országban folytat gazdasági tevékenységet, akkor több adóhatóságnál kell bejelentkezni adószámért, több országban többféle adóbevallást kell kitöltenie és beadnia többféle adattartalommal. Egy ilyen vállalkozásnak nem könnyű felállítani azt a vállalatirányítási rendszert, amely ilyen sokrétű és gyorsan változó szabályozási környezetbe megfelel az összes helyi szabálynak.

Tévhit, hogy ez a kérdés csak a nagy multiknak fontos, és a kisebb magyar vállalkozásokat mindez nem érint. Gondoljunk például egy magyar startupra, amely webshopon keresztül termékeket értékesít magánszemélyeknek nem csak belföldre, hanem más EU-s országokba is. Egy ilyen webshopnak, ha szeretne versenyképes maradni, már az első értékesítéstől érdemes külföldi adószámot kérni és a magyar 27 százalékos áfa helyett alacsonyabb, másik tagállami áfával számlázni, bizonyos értékesítési volumen fölött pedig már kötelező a külföldi bejelentkezés (a magyar áfakulcs a legmagasabb az EU-ban). Az adóbevallási mezők többfélesége több kezdő magyar vállalkozást is megzavarhat, ezért nem csoda, hogy egyes webshopok inkább csak a hazai piacra korlátozzák a tevékenységüket, lemondva a nemzetközi terjeszkedésről.

“Az áfát úgy ahogy van, meg kellene szüntetni”
Olyan mértékűek az áfacsalások, hogy azokat csak az áfa megszüntetésével lehet hatékonyan orvosolni – mondta az Adó Online-nak Vámosi-Nagy Szabolcs. Ez azonban csak uniós szinten elképzelhető, köztes megoldásként a jelenlegi áfakulcs mérséklését, a fordított áfa kiterjesztését tartja indokoltnak a szakértő.

Az egységes európai áfa-bevallás a gondok egy részét kiküszöbölte volna, hiszen az eredeti ötlet szerint annak összesen csak 5 sora lenne:

Levonható adó összege,

    Fizetendő adó összege,

    Elszámolandó adó (azaz az előző két sor különbözete),

    Beszerzések nettó értéke,

    Értékesítsek nettó értéke.

A “söralátét” méretű bevallás mellé, az egyes tagállamoknak lehetősége lenne arra, hogy további, maximum 21 mezőt tegyenek hozzá, amelyekkel lefedik a Közösségen belüli ügyleteket és a kedvező adókulcsú, esetleg fordított adózású ügyleteket.

Tekintettel arra, hogy az egyes tagállamok képviselői nem tudtak megegyezni a minimálisan szükséges adattartalomról, az elképzelés most lekerült az EB napirendjéről. Így az egységes EU-s bevallás helyett marad az európai sokszínűség és sokféleség – még a bevallásokban is.

Jövőre bajban lesznek a feledékenyek
Többszöri halasztás után, 2016. január 1-jétől megváltoznak az időszaki elszámolású ügyletek teljesítési időpontjának meghatározására vonatkozó szabályok – hívja fel a figyelmet a MAZARS. A könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szakértői szerint az összes hazai céget érintő változás nemcsak szerződésmódosítási és rendszerátállítási feladatokkal jár, hanem az ellenőrzési kockázatok miatt – különösen a céges típusügyleteknél – érdemi felkészülést is igényel. Emlékeztetnek: jövőre csak önellenőrzéssel korrigálhatnak mindazok, akik feledékenységből nem számláztak, és nem lehet hosszú fizetési határidőkkel elnyújtani az áfafizetés időpontját sem.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor