Magyar csapat győzött Európa legnagyobb startup versenyén

2017. november 24. péntek - 16:07 / Nagy Mariann
  •    

Ebben az évben a magyar HeatVentors nyerte meg az innovatív energetikai fejlesztésekkel foglalkozó startupok számára meghirdetett nemzetközi megmérettetés, a PowerUp! verseny döntőjét.

A Farkas Rita és Andrássy Zoltán által képviselt vállalkozás egy olyan innovatív, fázisváltós hőtárolási megoldást mutatott be, amellyel  kilencven százalékkal kisebb tárolókban és húsz-negyven százalékkal kevesebb energiaráfordítással tudják ugyanazt a tárolást biztosítani, mint a vizes tárolók, ráadásul mindezt fél és két év közti megtérülési időszak mellett.

A technológia fűtési-, fagyasztó-és megújuló-rendszerekhez, valamint naphőerőművekhez is használható. A HeatVentors az első helyezéssel járó 20.000 eurós nyeremény mellett lehetőséget kapott arra is, hogy részt vegyen az InnoEnergy Highway® támogató programjában.

A PowerUp! győztesei Kép: InnoEnergy

A PowerUp! győztesei
Kép: InnoEnergy

“A győztes csapat, a HeatVentors választ ad az energia ipar egyik legnagyobb kihívására: az új és hatékony energiatárolás megteremtésére.„- fejtette ki Łukasz Świercz az InnoEnergy közép-európai üzletfejlesztési ügyintézője, a zsűri elnöke.

A második díjat a vele együtt járó 10.000 euróval a máltai FLASC vehette át. A startup képviselői olyan megoldást mutattak be a budapesti döntőn, amely a sűrített levegő és víznyomás segítségével tárolja a megtermelt energiát. Az 5000 euróval díjazott harmadik helyezett a csehországi VIA ALTA lett, amelynek alapítói azt tűzték ki célul, hogy az általuk kifejlesztett technológiával a biológiailag lebomló hulladékokból állítanak elő bioüzemanyagot.

A budapesti nagydöntő során 12 startup mutathatta be megoldásait a zsűri, a befektetők és a média képviselői előtt. Ők voltak azok, akik korábban megnyerték a regionális döntőket Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Litvánia, Lettország, Észtország, Románia, Bulgária, Horvátország és Görögország területén. A döntősöket 24 közép-európai ország 158 olyan csapata közül választották ki, akik beneveztek a versenyre. A tét igazán magas volt, mert a Highway® támogató program Európa tiszta energiával foglalkozó szektorának egyik legrangosabb kezdeményezése.

„Aktívan segítünk – ellenőrizzük az üzleti modellt, és azt, hogy a cégnek szüksége van-e értékesítőkre. Megpróbálunk nem közbeavatkozni,

Magyarország is ott van az InnoEnergy HUB hálózatán
Az EH Invest Zrt. nyerte el Európa vezető fenntarthatósági vállalatának pályázatát, mely által hazánkban is létrejött az ökoszisztémák összekapcsolására szolgáló InnoEnergy HUB. A hálózat legfőbb célja összekötni az energetikai iparág innovatív szereplőit, illetve különböző szolgáltatásokkal segíteni a startup vállalkozásokat és KKV-kat nemzetközi piacokra jutni.

hanem olyan megoldásokat kívánunk bemutatni, amelyek nyitott ajtókhoz vezetnek, továbbá Európa-szerte hozzáférést biztosítunk üzleti és egyetemi partnereinkhez egyaránt. Ez a PowerUp! verseny legfőbb célja.” – hangsúlyozta Jakub Miler, az InnoEnergy közép-európai ügyvezető igazgatója, a verseny szervezője.

Ami a PowerUp! versenyt igazán kiemeli a többi startup vállalkozás számára létrehozott verseny közül, az maga a Bootcamp. „A Bootcamp workshopjai lehetővé tették számunkra, hogy újraértelmezzük az üzleti valóságot, ami rendkívül értékes tapasztalat volt. Büszkék vagyunk a győzelemre és most – jobban, mint eddig bármikor – hiszek abban, hogy nagyszerű üzleti lehetőségek előtt állunk.” – mondta Andrássy Zoltán, a győztes HeatVentors képviseletében.