Lendületben a kkv-k Bács-Kiskun megyében

2019. október 10. csütörtök - 17:29 / piacesprofit.hu
  •    

Lendületes növekedést mutat a kkv-finanszírozás Bács-Kiskun megyében, hiszen augusztus végére az Erste Bank kis- és középvállalkozói hiteleinek állománya közel 20 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A pénzintézet tájékoztatóján az is kiderült, hogy a hitelezett ügyfelek száma csaknem a negyedével haladta meg az egy évvel korábbit.

Szerdahelyi Róbert, az Erste Bank Hungary Zrt. kis- és középvállalati igazgatója szerint a hitelfelvétel dinamikus bővülése a megye gazdasági erejét mutatja, és van még tér a további bővülésre.

bizakodóbbak a banki vezetők

Kép: Pixabay

Hangsúlyozta: a mikro-, kis- és közepes vállalkozások adják a magyar gazdaság erejét, ezek a cégek teszik ki a működő vállalkozások több mint 90 százalékát, foglalkoztatják a munkavállalók felét, és adják a GDP negyedét.

Szerdahelyi Róbert kiemelte: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2019 második negyedévében a vállalati hitelállomány éves összevetésben 435 milliárd forinttal, 16 százalékkal bővült. A kkv-szektor hitelállománya az előzetes adatok alapján közel 13 százalékkal nőtt tavaly az egy évvel korábbihoz képest.

Az Erste Banknál ennél is dinamikusabb volt a bővülés. Augusztus végén a pénzintézet vállalati hiteleinek állománya meghaladta a 700 milliárd forintot, ami 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, a 2015 év véginél pedig 135 százalékkal több.

Az igazgató elmondta: az újonnan folyósított hitelek összege az első nyolc hónapban elérte a 164 milliárd forintot, ami 13 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban.

A kis- és középvállalkozói hitelek állománya 2015 vége óta szintén több mint a duplájára, 118 százalékkal 229 milliárd forintra bővült, ez 23 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit – sorolta Szerdahelyi Róbert. Fórián Zoltán, az Agrár Kompetencia Központ vezetője elmondta: a kkv-finanszírozáson belül lendületes növekedést mutat a mezőgazdasági és az élelmiszeripari vállalkozások hitelezése.

Az Erste agrárium területén működő kkv-ügyfeleinek száma idén augusztus végén csaknem 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a hitelezett ügyfeleké közel 13 százalékkal nőtt. Mindezek eredményeként a hitelállomány jelentős mértékben, mintegy 30 százalékkal bővült egy év alatt – tette hozzá.