Kétszázmillió eurós hitelt vettünk fel az uniós pályázatokra

2017. november 21. kedd - 09:34 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Beruházási Bank 200 millió euró hitel nyújtásával járul hozzá a gazdaságfejlesztési uniós programok megvalósításához - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, miután Vazil Hudákkal, az Európai Beruházási Bank alelnökével aláírta az erről szóló szerződést.

Varga Mihály kiemelte, hogy a mostani szerződés annak az átfogó, másfél milliárd eurós hitelkeretnek a második részlete, melyet még 2015-ben hagyott jóvá az EIB a Magyarország rendelkezésére álló uniós támogatások hazai költségvetési forrásainak refinanszírozása céljából. A miniszter emlékeztetett: az első, 500 milliós részletről már két éve megállapodást kötöttünk. A 2014-2020-as programozási időszakra rendelkezésünkre álló hitelkeretet négy operatív program, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs (GINOP), a Versenyképes Közép-Magyarország (VEKOP),  a Terület- és Településfejlesztési (TOP) valamint az Emberi Erőforrás Fejlesztési Program (EFOP) hazai önrészének finanszírozásához vehetjük igénybe – mondta a tárcavezető.

photo rnw.org flickr ecb euro

Varga Mihály aláhúzta: az Európai Beruházási Bank sikeresnek értékeli ezeknek az uniós programoknak az előrehaladását, elégedett az eddig biztosított források felhasználásával, így változatlan célok mellett biztosítja Magyarország számára a most aláírt 200 millió eurós refinanszírozási keretet. Ennek felhasználása az európai uniós programokkal összhangban hozzájárul a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítéséhez, munkahelyteremtő beruházások támogatásához, ipari parkok fejlesztéséhez, barnamezős iparterületek megújításához, valamint Magyarország turisztikai vonzerejének emeléséhez. Lehetőségünk nyílik gazdaságélénkítő és népességmegtartó településfejlesztésre, illetve az alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságra való áttérésre. A hitelkeret a munkaerőpiacon hátránnyal indulók támogatását is szolgálja – ismertette Varga Mihály.

Megjelent a rég várt pályázat: 17 milliárd a tét
Új pályázati felhívás jelent meg a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében, a cégek 5-15 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek eszközbeszerzésre és szoftverbeszerzésre, a teljes keretösszeg 17 milliárd forint.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor