Így számolhatja el, ha otthon tölti elektromos autóját

2017. október 16. hétfő - 12:12 / piacesprofit.hu
  •    

Hogyan lehet elszámolni az elektromos gépkocsi töltésének költségét, ha a vállalkozó a saját házában tölti az autóját? Az adózóna.hu. a jogszabályok alapján az alábbi megoldást javasolja.

Az adótörvények valóban nem tartalmaznak külön rendelkezést a cégautóként üzemeltetett elektromos személygépkocsi üzemanyagköltségének elszámolására, ha az áramot egy magánháztartás hálózatából vételezik, ezért – a szakértő véleménye szerint – az egyéb szabályokból kiindulva a következő megoldás lehetséges.

Kép:Flickr

Kép:Flickr

A vállalkozásnak (a cégnek) megállapodást kellene kötnie az elektromos autó töltésére azzal a magánszeméllyel, akinek a nevére számlázza a közüzemi szolgáltató az áramdíjat úgy, hogy ezért munkadíjat nem kap, de – az elektromos autó töltése során felhasznált árammal arányosan kiszámított díj kimutatása alapján – a felmerült költséget megtéríti számára.

A megállapodást célszerű megbízási szerződés formájában írásba foglalni, a kimutatást a feleknek (a cégnek és a magánszemélynek egyaránt) ajánlott jóváhagyni, a kifizetésről pedig bizonylatot kell kiállítani, és mindezeket a bizonylatmegőrzés szabályai szerint kell kezelni.

Az így dokumentált költségtérítés a cégnél személyi jellegű, a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült ráfordításként számolható el (amellyel a társasági adó alapját nem kell megnövelni, feltéve hogy igazolható: a személygépkocsi a vállalkozási tevékenységet szolgálja).

Az érintett magánszemélynél ez a költségtérítés olyan önálló tevékenységből származó bevétel, amellyel szemben a nála felmerült igazolt kiadás elszámolható. Az igazolásra a közüzemi számla és az említett kimutatás szolgál.

15 perc alatt is feltölhető lenne az elektromos autó
A globális személygépkocsi-állománynak még mindig csak 0,2 százalékát teszik ki a villanyautók. A vásárlásukhoz egyre több kormány kínál támogatásokat. De mi lesz a töltőállomásokkal?

Mivel a cég adóelőleg-levonásra kötelezett kifizető, a kifizetési bizonylathoz csatolni kell a magánszemély adóelőleg-nyilatkozatát. A magánszemélynek ezt a költségtérítést és az elszámolt költséget az adóhatósági közreműködés nélkül elkészített bevallásában kell bevallania, annak ellenére, hogy emiatt adót nem kell fizetnie.

Ha a felek nem vállalják az elektromos autó töltése során felhasznált árammal arányos díj kimutatását, átalányban fizetett költségtérítésről is megállapodhatnak, azonban ekkor adóelőleg-alapként (illetve adóalapként) a kifizetett összeg 90 százaléka – mint önálló tevékenységből származó jövedelem – adó- és járulékköteles.

 

 

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek