Gyereknap a családi cégeknél

2019. május 27. hétfő - 15:01 / piacesprofit.hu
  •    

A többszemélyes családi cégekben a legmeghatározóbbak a családi kapcsolatok, hiszen ezekben a cégekben már nem csak a család és a munka, de a cégjog is erősen összekapcsolja a családtagokat.

A hazai cégstruktúra jelentős része mikrovállalkozás, ezek döntő többségében kiemelt szerepe van a családoknak. A családtagok lehetnek aktív vagy passzív érintettjei is az ilyen típusú vállalkozásoknak, de kétségkívül a céges ügyletek szorosan kihatnak a családtagok mindennapjaira. Vállalkozási forma tekintetében a leginkább érintett vállalkozástípusok az egyéni vállalkozók, az egyszemélyes cégek, valamint a több családtagot is felvonultató többszemélyes vállalkozások.

Jelenleg mintegy 500 ezer egyéni vállalkozó, 130 ezer egyszemélyes cég működik Magyarországon. E formák mellett még megtalálható 108 ezer olyan társult vállalkozás is, ahol a család több tagja is tulajdonos, vagy cégjegyzésre jogosult. Ezek közül a többszemélyes családi cégekben a legmeghatározóbbak a családi kapcsolatok, hiszen ezekben már nem csak a család és a munka, de a cégjog is erősen összekapcsolja a családtagokat.

családi csoportkép, különböző tulajdonságokkal

Kép: PP archív

A családi jelleg nagy általánosságban pozitívan hat a cég működésére, a statisztikák alapján a családi vállalkozások 75 százaléka átlag feletti megbízhatósággal rendelkezik. A családi vállalkozások sikere abban is tetten érhető, hogy közülük sokan nőtték ki magukat milliárdos nagyvállalatokká. Jelenleg közel 1800 családi vállalkozás éves árbevétele haladja meg az 1 milliárd Ft-ot.

A családtagokat felvonultató vállalkozások 60 százaléka kizárólagos családi vállalkozás, azaz az összes tulajdonos és aláíró ugyanannak a családnak a tagja, mert sokan nem bíznak a családon kívüli szereplőkben, vagy egyszerűen a cég mérete még nem indokolja a menedzsment bővítését külső tagokkal.

A kapcsolattípusokat vizsgálva a többgenerációs családok alkotják a családi cégek többséget. A családi cégek 57 százalékában azonosítható apa–gyermek kapcsolat, és mintegy 36 százalékukban anya–gyermek kapcsolat.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek