Ezentúl szigorúbban bánik a pénzünkkel a kormány

2016. október 18. kedd - 16:39 / PP/MTI
  •    

A közpénzek elköltésének szigorítására tesz javaslatot a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: ez a lépés a pályázati értékelési rendszer átláthatóbbá tételét követi, s várhatóan a héten megteszi a javaslatát.

Eurók fogaskerékként

Kép:Pixabay

Az EU-s kifizetésekről is beszélt Lázár János miniszter a heti Kormányinfón:a miniszter bejelentette, hogy csütörtökön Brüsszelbe utazik, hogy erről tárgyaljon. Ha az aszfaltügyet le tudják zárni, akkor az 200 milliárd forintos azonnali bevételt jelent – mondta a miniszter.   Kitért arra, hogy szerdán Brüsszelbe utazik egyebek mellett azzal a reménnyel, hogy pont kerül az úgynevezett aszfaltügy végére, s a várt 120-150 milliárd forint bírság helyett 45-50 milliárd forinttal “megúszhatja” az ország, ami később felhasználható lesz.

Más “kényes ügyek” is szóba kerülnek Lázár holnapi brüsszeli útján. Ilyen szerinte az uniós pénzek átláthatóságának kérdése. Új pályázatértékelő rendszert alakított ki a kormány, ezentúl nem lesznek kiszervezve az értékelések cégeknek – mondta Lázár. A nyár óta Magyarországon EU-s pályázatot csak állami tisztviselő értékelhet. Lázár arról szeretné meggyőzni Brüsszelt, hogy az új rendszer jó. A tét 8900 milliárd forint, 2014 és 2020 között ennyi uniós pénz áll Magyarország rendelkezésére.

Október elején tudta meg a Portfolio, hogy teljesen leállíthatja a Magyarországnak járó uniós pénzek kifizetését az Európai Bizottság, mivel több területen is jelentős problémákat látnak. Leginkább azt nehezményezik, hogy kérdéses, valóban “befolyástól mentesen” döntenek a pályázatok elbírálásánál. Itt még nyitott a kérdés, de gyorsan biztosan nem lesz pénz.

Ahogy az is biztos, hogy hiába küldünk továbbra is kifogásolt típusú uniós pénzes kifizetésekről számlát, nem biztos, hogy kifizetik. Pontosabban így az biztos, hogy most még nem.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy vita van arról, hogy az unió szerint Magyarország túl gyorsan akarja lehívni a forrásokat, ő azonban azon az állásponton van, hogy ez a gazdaság átalakítása, a régió felzárkóztatása érdekében szükséges.

Saját szakállára is kiírja a pályázatokat a kormány
Várhatóan már tavasszal kiírja a kormány az összes európai uniós pályázatot – mondta a Magyar Időknek adott interjújában Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. Válaszaiból úgy tűnik, hogy a kormányzat előre menekülne az Európai Bizottsággal fennálló elszámolási viták miatt.