Egy nap maradt! Erre kell ügyelni a társasági adó bevallásánál

2016. május 30. hétfő - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Egy napja maradt a vállalkozásoknak, hogy benyújtsák társasági adó bevallásukat, ha eddig nem tették meg. Van négy olyan fontos változás a bevallás kitöltésénél, amelyre fontos ügyelni. megmutatjuk, melyek ezek.

Egyetlen napja maradt a vállalkozásoknak, hogy a május 31-i határidőig benyújtsák a 2015-re vonatkozó társaságiadó-bevallásukat, és letétbe helyezzék, illetve közzétegyék elektronikus beszámolójukat.

Itt megmutatjuk, mire kell ügyelni az elektronikus beszámoló benyújtásánál!

A társasági adóbevallás során az 1529. számú bevallásban kell a gazdálkodóknak számot adniuk a társasági adó kötelezettségükről, az esetleges hitelintézeti járadék összegéről, az energiaellátók jövedelemadójáról, az innovációs járulékról, és a csekély összegű (de minimis), illetve a csoportmentességi rendeletek szerinti támogatásokról is.  A társaságiadó-bevallást az adóév utolsó napját követő ötödik hónap utolsó napjáig kell benyújtani, e határidő a naptári év szerint működő adózóknál 2016. május 31-e. A 2015. adóévről benyújtandó 1529. számú bevallás lapjai a 2014-es adóévről benyújtott bevalláshoz képest azonban az idén részben módosultak, részben pedig kibővültek.

holnaptól teszik közzé a cégek gyorsjelentéseiket

Kép: Pixabay

A legfontosabb változások:

Az állami támogatásokra vonatkozó adatszolgáltatás tartalma jelentősen módosult, a korábbi egy lap helyett két lap vonatkozik erre, 1529-02-01 és 02-02. A de minimis támogatásokat – a korábbiaktól eltérően – a mezőgazdasági és az általános csoportmentességi támogatásokkal együttesen kell feltüntetni a bevallásban.

Az 1529-02-01-es lapon az egyes adó- és adóalap-kedvezményekre vonatkozóan szükséges nyilatkozni arról, hogy a kedvezményt az adózó de minimis támogatásként vagy mezőgazdasági, vagy általános csoportmentességi rendelet szerint veszi igénybe. A 1529-02-02-es lapon a közvetlen de minimis támogatásokat kell feltüntetni, továbbá adatot kell szolgáltatni az egy és ugyanazon vállalkozások adószámáról, alkalmazkodva az 1407/2013/EU bizottsági rendeletben meghatározott követelményekhez.

Most szembesülünk sok új szabállyal, nem árt figyelni!
Sok cégnél mostanában zárják a 2015-ös évet, és e közben most először kell alkalmazniuk számos új szabályt. Ehhez szeretnénk egyfajta „check list”-et adni a LeitnerLeitner szakértőinek segítségével, hogy senki ne feledkezzen el semmiről, és hogy minden kedvező lehetőséget kihasználhassanak az érintettek.

Tavaly január 1-jétől bevezetett új konstrukció az adófelajánlás (rendelkezés az adóról), mely lehetőséget teremt a társasági adóalanyok számára, hogy a 2015. évi fizetendő adójuk meghatározott részéről a törvény szerinti kedvezményezett célra felajánlást tegyenek. Az adózó felajánlást tehet filmalkotás támogatására, előadó-művészeti szervezet támogatására, és látvány-csapatsport támogatására. A bevallás ennek érdekében kibővült a rendelkező nyilatkozat lapokkal (RNYIL, RNYIL-01, RNYIL-02, RNYIL-03).

A felajánlás rendszerével jól járnak a cégek: a konstrukcióról itt olvashat részletesebben!

A bevallásban a növekedési adóhitelre vonatkozóan egy új lap került kialakításra, a 01-04-es lap (melynek kitöltéséhez kapcsolódóan a bevallás főlapjának D) blokkjában is jelölni kell a növekedési adóhitel alkalmazását). A növekedési adóhitel lényege, hogy a törvényi feltételeknek megfelelő vállalkozásoknak – amelyek az adóelőleg-kiegészítési kötelezettség teljesítésére nyitva álló határidőig (általános esetben 2015. december 21-éig) erről nyilatkoztak – az adóévi adó egy részét csak később, az adóévet követő két adóévben, összesen 8 részletben kell megfizetniük, amelyet – mintegy kamatmentes kölcsönt – a további növekedésükre fordíthatnak.

Hogy kinek lehet jó és ki élhet ezzel a lehetőséggel, arról részletesebben itt olvashat!

A változások nyomon követésében nagy segítséget nyújthat a bevallás kitöltési útmutatója is.

Az általános szabálytól eltérően, azok a nonprofit szervezetek, amelyeknek 2015-ben vállalkozási tevékenységből nem volt bevételük, vagy e tevékenységhez kapcsolódó költséget, ráfordítást nem számoltak el, 2016. május 31-ig továbbra is társaságiadó-bevallást helyettesítő nyilatkozatot (TAONY nyomtatvány) tehetnek. Nonprofit szervezeteknek minősülnek az alapítványok, közalapítványok, társadalmi szervezetek, köztestületek, egyházi jogi személyek, lakásszövetkezetek, önkéntes kölcsönös biztosítópénztárak, közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézmények, európai területi együttműködési csoportosulások, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmények.

Május 31-ig adhatják be a 2016. évi felügyeletidíj-bevallást is az élelmiszerlánc szereplői. A bevallást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapjának elektronikus ügyintézés felületén kell feltölteni. A díj első részletének befizetési határideje 2016. július 31-e. Erről itt olvashat részletesebben!

Így is csökkenthető a társasági adó
Közeledik a 2015. évi társaságiadó-bevallás leadási határideje, ezért érdemes átgondolni, hogy milyen kedvezményekkel csökkenthető a fizetendő TAO. A társasági adókedvezmények felhasználása mellett, 2015 óta a hazai társaságok egy új társaságiadó-csökkentési lehetőséggel, az adóról való rendelkezéssel is élhetnek.  A konstrukció jellegéből adódóan az éves társasági adóbevallás készítésekor ezzel minden érintett társaság számolhat, azok is, aki az év során ezt – a kapcsolódó adminisztrációs terhektől tartva – nem használták ki.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek