Ennél rosszabb napod már nem lesz az idén

2019. január 28. hétfő - 09:02 / piacesprofit.hu
  •    

Eljött január utolsó hétfője, amelyet több kutatás szerint is a legrosszabb napnak tartanak a munkavállalók az északi féltekén. Már messze az ünnepi pihenés, sötét van és hideg – de adunk néhány tanácsot, amelyekkel túlélheted a mai napot, és amelyeket az év hátralévő részében is érdemes megfogadnod.

Már bőven a januárt tapossuk a malomban, és általában ilyenkor következik be az a depressziós fázis, amelynek csúcspontja idén január 28-a (január utolsó hétfője, bár mások szerint január első hétfője), az Év Legrosszabb Napja. Ekkorra ugyanis már messze a karácsony, de még nem jött meg a januári (emelt) fizetés, legtöbben újévi fogadalmaiknak is búcsút mondtak – és általában az idő is pocsék. A pokolba kívánjuk az ingázást –  és úgy általában is mindenkinek tele van a virágmintás taposója a munkájával, vállalkozásával.

Azonban nem kötelező, hogy ebben az évben is így történjen: mutatunk Önnek négy olyan napi szokást, amelyekkel nemcsak túlélheti ezt az időszakot, de ha az év hátralévő részében is betartja, sikeres is lehet 2019-ben!

nem túl vidám ember bulisipkában az irodában

Csak jobb lehet a mainál — Kép: Fotolia

Ki korán kel, aranyat lel!

A korán kelésnek nemcsak időgazdálkodási szempontból van jelentősége, hanem így olyan nyugalmi időszakhoz is jutunk, amikor még senki sem zavar minket. Így nyugodtan végigfuthatunk a napi teendőkön, megválaszolhatjuk az e-mailjeinket. Persze a reggeleinket is tönkre tudjuk tenni!

Olvassunk, mert olvasni öröm!

2019-ben olvassunk mindennap! Persze ezért ne kezdjünk bele a Háború és békébe, de napi 20-30 percet, ha lehetséges, egyhuzamban töltsünk olvasással, ez ugyanis segít agyunknak kikapcsolódni, fejleszti a szókincsünket, a beszédkészségünket és a koncentrációs készségünket is. Emellett az is hasznos, ha napilapokat, magazinokat forgatva kicsit többet ismerünk meg a körülöttünk lévő világból.

Egy kicsi torna mindenkinek kell!

Legyen az idei év az, amikor elkezdünk mozogni. Elég naponta 30 percet valamilyen tornával, testmozgással töltenünk ahhoz, hogy testünk egészségesebb legyen, és elkerülhessük a téli depresszió mellékhatásait. A mozgás ezenkívül ahhoz is hozzásegít, hogy leküzdhessük a mindennapokban ránk rakódó stresszt.

Tervezzük meg a napot!

Ha van egy időbeosztásunk, akkor a lehető legtöbbet hozhatjuk ki a napból. Ha tudjuk, hogy reggel aktívabbak vagyunk, ebéd után viszont legszívesebben bóbiskolnánk, szervezzük ennek megfelelően a napot! Délelőtt jöhet az agymunka oroszlánrésze, későbbre hagyjuk a rutindolgokat. Utóbbiakat két nagyobb elmélyülést igénylő dolog közé is beiktathatjuk. Kellemes felüdülésnek fogjuk érezni egyiket a másik után.

Előre a kreativitással!
Általában a munkanap a rutinfeladatokkal kezdődik, és folyamatosan toljuk magunk előtt a legnehezebb munkákat. Pedig a sok rutinfeladat csak feléli az energiáit és koncentrálóképességét. Egy órával munkakezdés után már sokkal kevesebb feladatot vagyunk csak képesek elvégezni, mint rögtön a rajtkor. Minden egyes döntés fárasztja az agyat. Ahhoz, hogy eredményesebb legyen, fordítsa meg a folyamatot. A reggeli ébredés után már igyekezzen listát készíteni feladatairól, a legkreatívabbakat, legnehezebbeket vegye előre, és fokozatosan haladjon az egyre könnyebb teendők felé.