Ennek sokan nem fognak örülni: itt az új EU-s szerzői jogi szabályozás

2018. szeptember 13. csütörtök - 10:01 / piacesprofit.hu
  •    

Nagy többséggel megszavazta vitatott szerzői jogi szabályozási tervezetét szerdán az Európai Parlament plenáris ülése, szigorúbb cenzúra jöhet a nagy megosztóoldalakon a jogvédettnek tűnő tartalmakkal szemben.

A képviselők 438:226 arányban fogadták el a javaslatot, amelynek első változatát júliusban még elutasították, és amely egyesek szerint a számítógépes világháló cenzúrázásához vezethet.

A non-profitok és startupok mentesülnek

Európai Bíróság: nem közölhető újra egy nyilvános Facebook-fotó sem
Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy a szerző engedélyével online hozzáférhetővé tett fotó nem használható fel a szerző újabb engedélye nélkül egy másik honlapon, azonban kiskaput jelenthet ez alól a kattintható hiperlinkek használata.

A nagy port kavaró korábbi verzió értelmében nagyrészt ellehetetlenítette volna az összes olyan netes népművészeti alkotást, aminek köze van valamilyen jogvédett filmhez, vagy zenéhez. A javaslat arra kötelezte volna a netes tartalomszolgáltatókat, hogy vezessenek be mesterséges intelligenciával működő cenzúrát, ami automatikusan felismeri a jogvédett tartalmak részleteit.

Mivel a robotok nehezen tudják megkülönböztetni a valódi kalózmásolatokat és a korrekt használatot jelentő tartalmakat (paródiák, mémek, bemutatók), az utóbbiak jó része is törlésre került volna. Hasonló rendszert ma a Youtube használ, és a felhasználók folyamatosan panaszkodnak arra, hogy az oldal rendszeresen töröl például filmkritikákat, szerzői jogok megsértésére hivatkozva. A szabályozás szerint ez vonatkozott volna az egész internetre.

Ez az új verzióban sincs másképp, viszont a start-upok és az innováció ösztönzése érdekében ugyanakkor az EP úgy döntött, hogy a kis- és mikroplatformokat kivonja az irányelv hatálya alól. A Wikipediához hasonló, nem kereskedelmi célú oldalak pedig automatikusan kívül esnének a szerzői jogi szabályzásnak alávetett tartalmak körén. „Ez kedvező jel az európai kreatív ágazatok számára” – mondta Axel Voss jelentéstevő. „Meggyőződésem, hogy ha már elült a vita, az internet ugyanolyan szabad lesz, mint most, az újságírók és alkotók viszont tisztességesebb módon részesülnek a munkájuk teremtette bevételből, és mi magunk sem értjük majd, mitől volt a nagy felzúdulás” – fogalmazott.

eu zászló

Kép:EU

Gépi cenzúra

Sokak szerint azonban az új előterjesztés mindössze kozmetikázott változata az előzőnek. Julia Reda zöldpárti képviselő például úgy véli: az új jogi és technikai korlátok bevezetésével a vállalatok nyereségét részesítik előnyben a szólásszabadsággal és azon elvekkel szemben, amelyek nyomán létrejött a ma ismert internet.

A szavazást megelőzően mindkét fél rendkívül intenzív lobbitevékenységet, médiakampányt folytatott.  A bírálók elismerik, hogy elavult a 2001-ben életbe lépett uniós szabályozás, de szerintük egyes tervezett rendelkezések veszélyeztetnék az internet szabadságát.

A most jóváhagyott dokumentum fogja képezni az Európai Parlament hivatalos tárgyalási mandátumát a tagországok kormányainak tanácsával és az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetéseken. Az Európai Bizottság illetékes tagjai üdvözölték a döntést, és közölték, hogy még év végéig tető alá szeretnék hozni a végső megállapodást.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek