Egy angyali kedvezmény

2016. november 07. hétfő - 08:07 / piacesprofit.hu
  •    

Több új adókedvezmény is bevezetésre kerül a társasági adózásban 2017-től. Az egyik ilyen a feltörekvő innovatív kisvállalkozásokba befektetett tőke után járó adóalap-csökkentő tétel, amely viszont szigorú szankciókat is kilátásba helyez, így érdemes alaposabban körüljárni.

A közvetlen értékesítésre lehet etikus is Kép:sxc

A közvetlen értékesítésre lehet etikus is
Kép:sxc

2017-től a korai fázisú vállalkozásokkal kapcsolatosan új kedvezmény kerül bevezetésre. A jogszabály definiálja a korai fázisú vállalkozás fogalmát, amely: olyan startup vállalkozást takar, amely a vonatkozó jogszabály szerint korai fázisú vállalkozásként nyilvántartásba vételre került, de legalább két munkavállalóval rendelkezik, melyekből legalább egy fő kutató-fejlesztő! Az ebben a fázisban a vállalkozásba tőkét fektető jogi, vagy magánszemélyt hívja a szaknyelv üzleti angyalnak.

A javaslat  a kedvezmény feltételéül szabja, hogy a korai fázisú vállalkozás ne minősüljön a kedvezmény igénybevételére jogosult adózó kapcsolt vállalkozásának a kedvezmény igénybe vételének éveiben. Csökkenti a társasági adó alapját a korai fázisú vállalkozásban, azaz startup vállalkozásban szerzett részesedés bekerülési értékének a két és félszerese, ha az adózó a szerzés adóévében e kedvezmény nélkül számítva 10 % mértékű társasági adó fizetésére köteles.  Ám csak másfélszeres a csökkentés, amennyiben 19 % mértékű társasági adó fizetésére is kötelezetté válna e kedvezmény figyelembe vétele nélkül számolva – hívta fel a figyelmet a kedvező lehetőségre Fekete Zoltán Titusz az RSM Hungary adómenedzsere legfrissebb blogbejegyzésében.

Honnan akasszunk le pénzt a vállalkozásunkhoz?
Egyre többen éreznek hajlandóságot saját vállalkozás indítására Magyarországon, de viszonylag kevesen rendelkeznek annyi tőkével, amit beleforgathatnának egy induló cégbe. Adunk néhány tanácsot, honnan lehet megszerezni a kezdőtőkét.

A kedvezmény a szerzés adóévében, és az azt követő három adóévben egyenlő részletekben igényelhető, legfeljebb adóévente 20 millió forint összegig. A kedvezmény igénybe vételére az jogosult, aki a jogszabályban előírt szigorú feltételeket teljesíti; úgymint megfelelő igazolás beszerzése, amely a nyilvántartásba vétel adatait tartalmazza, továbbá az érintett startup vállalkozásnak sem az adózó, sem jogelődje, vagy kapcsolt vállalkozása nem lehetett tagja a kedvezmény igénybe vételét megelőző három éven belül, stb.

Emellett az adókedvezményre jutó adó összege az adózónál, míg a befektetés összege a korai fázisú vállalkozásnál de minimis támogatásnak minősül.

A jogszabály a kedvezmények mellett szankciókat ír elő arra az esetre, ha a startup vállalkozásban szerzett részesedés idő előtt kivezetésre kerül, vagy ha azzal kapcsolatban veszteség kerül elszámolásra: a startup társaságok részesedésének megszerzésére tekintettel figyelembe vett adóalap-kedvezmény kétszeresével kell növelnie adóalapját annak, aki a szerzést követő három adóéven belül bármely jogcímen (kivéve átalakulás, egyesülés, szétválás) kivezeti részesedéseit a könyveiből. A szankció akkor is érvényesül, amennyiben az adózó jogutód nélkül megszűnik. Szintén növeli az adó alapját a korai fázisú vállalkozások részesedésére tekintettel adóévben elszámolt értékvesztés összege, de legfeljebb a korábban érvényesített adóalap-kedvezmény összege.

Egy angyal finanszírozhatja a nagy ötletet
Amennyiben a vállalkozások befektetőket szeretnének találni fejlesztéseik és projektjeik megvalósításához, különböző életszakaszaikban a kockázati tőkepiac különböző szegmenseiben kell keresgélniük – egy klasszikus tőkebefektető például nem fog ötleteket finanszírozni, ahogy a széleskörű nemzetközi piacra lépést sem egy akcelerátortól kell várni. Hogy a tőkebefektetés-kereséssel időt spóroljanak, és ne kopogtassanak feleslegesen egy-egy piaci szereplőnél, érdemes tájékozódni arról, hogy jelenleg kikkel társulhatnak. Míg a magyar piac alakulását nagyrészt a klasszikus kockázatitőke-befektetők határozzák meg, manapság az inkubátorok mellett az üzleti angyalok is egyre nagyobb szerepet kapnak a tőkepiacon.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek