Egészségesebbek leszünk, ha csak távolról látjuk a főnököt

2017. január 31. kedd - 12:07 / piacesprofit.hu
  •    

A rugalmas munkavégzés lehetővé teszi, hogy gyakrabban járjunk társaságba, több időnk marad az egészségünk megőrzésére – derült ki egy friss felmérésből. Ez ma már olyan fontos szempont, hogy a dolgozók 55 százaléka ezt is figyelembe veszi egy új munkahely kiválasztásánál.

folyóparton, egy csónak mellett laptopon dolgozó férfi

Kép:Pexel

A rugalmas munkabeosztásban dolgozók aktívabb társas életet élnek (75 százalék) – derül ki egy, a Regus megbízásából készített tanulmányból. A megkérdezettek úgy látják, hogy ha legalább időnként az otthonuk közelében tudnak dolgozni, több idejük jut a társas kapcsolatokra és az ismerkedésre. A felmérésből az is kiderül, hogy a rugalmas munkafeltételekkel dolgozó emberek nagyobb valószínűséggel vásárolnak helyi vállalkozásoktól, és így jobban hozzájárulnak a helyi gazdaság fejlődéséhez (53 százalék). (A mikro- és kisvállalatok körében is egyre népszerűbbek a rugalmas foglalkoztatási formák.)

A kutatásban több mint 130 magyar üzletembert kérdeztek meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy az otthonhoz közeli munkavégzés több szempontból is erősíti a közösséghez tartozás érzését; a helyi vállalkozások előnyben részesítése mellett ugyanis azt is lehetővé teszi, hogy az emberek gyakrabban találkozhassanak barátaikkal és családtagjaikkal. Ez ma már olyan fontos szempont, hogy a dolgozók 55 százaléka előnyben részesíti azokat a munkahelyeket, ahol engedik a rugalmas munkavégzést. (Van, ahol már törvény a rugalmas munkavégzés lehetősége.)

Az otthonhoz közeli munkavégzés egészségesebb munkaerőt eredményez – a válaszadók fele állítja, hogy a kimerítő ingázás csökkentésével több idejük jut az alvásra (52 százalék). Közel háromnegyedük megerősítette, hogy kevesebb ingázás mellett könnyebben tudnak időt szakítani arra, hogy egészségesen étkezzenek (72 százalék).

Akkor dolgozunk, amikor akarunk?
A munkaidő-beosztás jogát a munkáltató gyakorolja a munka törvénykönyve szerint, ám meghatározott feltételek esetén lehetővé teszi viszont azt is, hogy a munkáltató a munkaidő-beosztással kapcsolatos rendelkezési jogát korlátozza és a munkaidő-beosztás jogát részben vagy egészben a munkavállaló részére átadja. Ez utóbbi esetben beszélünk kötetlen munkarendről. Dr. Karika Márton, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás ügyvédje válaszol a kötetlen munkarenddel kapcsolatban feltett kérdéseinkre.

Rugalmas munkavégzés esetén a bosszantó munkatársaktól is némi távolságot lehet tartani – a megkérdezettek 48 százaléka szerint így nem kell elviselniük kollégáik kellemetlen szokásait. Ötből két válaszadó (46 százalék) megerősítette, hogy a központi irodán kívüli munkavégzéssel az unalmas kollégákat is könnyebb elkerülni.

Ispánki Nikoletta, a Regus magyarországi divíziójáért felelős menedzsere szerint a rugalmas munkavégzés lehetősége kulcsfontosságú a munkaerő megtartásában és ösztönzésében, továbbá az eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy egy állásajánlat megfontolásakor is jelentős szerepet játszik.

„A rugalmas munkavégzés egészségre és munkamorálra gyakorolt kedvező hatását könnyű belátni, a tanulmány azonban arra is rámutatott, hogy az otthonhoz közelebbi munkavégzés bizonyos esetekben a helyi közösségeket is erősíti. A kis kávézók és üzletek ideálisak a közösségi szellem erősítésére, de ha csak hétvégén van forgalmuk, könnyen lehet, hogy be kell zárniuk a boltot. A rugalmas munkavégzésnek köszönhetően ezek a kereskedelmi egységek egyenletesebb bevételre tehetnek szert egész héten” – mondta a szakértő.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek