Az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej?

2018. december 10. hétfő - 08:09 / piacesprofit.hu
  •    

Jövő év, január elsejétől 5 százalékra csökkent az UHT-tejek áfája - figyelmeztetnek az Írísz Office adótervezői. Vajon ez azt jelenti, hogy olcsóbb lesz a tej a boltokban?

A tej áfája (beleértve az UHT és ESL tejet is) 2019. január 1-jétől 18-ról 5%-ra csökken. Kivételt képez ez alól az anyatej, amely értékesítése továbbra is adómentes – hívták fel a figyelmet az Írísz Office adótervezői. A szakmai szervezetek és a kormányzat az intézkedéstől az áfacsalások visszaszorulását várják, valamint azt, hogy a fogyasztók is olcsóbban jutnak hozzá a tejhez. Ám vajon megmutatkozik-e ez a boltok áraiban?

A korábbi csökkentések, mint a sertéshús (egész, vagy félsertés 2014-től, meghatározott részek, például comb, karaj, tarja 2016-tól), baromfihús, tojás, friss tej (2017-től), hal, sertés belsőség (2018-tól), vendéglátás (két lépésben, 2017-től, majd 2018-tól): szépen csökkentek az áfakulcsok egyes alapvető élelmiszerek, a vendéglátásban pedig a helyben készített és fogyasztott étel- és alkoholmentes italféleségek körében. Ma már az áfa itt csak 5%, a korábbi 27%-kal szemben. De idén januártól a hal és más termékek esetén is csökkent az ÁFA.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az áfakulcs csökkentés nyomán sorozatban jöttek ugyanazok a kérdések, vajon mi lesz azzal a pénzzel, amiről a költségvetés lemond. Az alapvető elvárás az volt, hogy akkor csökkenjenek a bolti árak. Ez részben így is történt, például a sertéshús, vagy a baromfihús esetében a statisztikák alapján a boltosok az áfakulcs csökkenését megelőző december hónaphoz képest januárban le is meszelték a régi árakat és jöttek – a régi árhoz képest – a zömében 17%-kal kisebb árakat mutató árcédulák.

A menzán miért nincs kedvezményes ÁFA?
Lehetséges-e az iskolai menzán a liszt vagy tej felhasználásával készült ételt kedvezményes adókulccsal számlázni a tanulóknak és a tanároknak? A kérdés felvetése jogos, azonban szakértőnk sajnos csak nemmel tud válaszolni erre a kérdésre.

Nem minden boltos csökkentette a fogyasztói árat ugyanúgy, de a többség levitte a megengedett legkisebb szintre. De hát ez nem maradt sokáig így és más termékek esetében pedig nem is így indult az áfakulcs lefaragása után az új ár.

Az ok nem a mezőgazdasági termelő, vagy az élelmiszerfeldolgozó, vagy a boltos kereskedő mohósága volt, hanem a termelői, mezőgazdasági átadási ár emelkedése. Az agrárium már csak ilyen, ha valamiből csökken a mezőgazdasági termelés, kevesebb van belőle a piacon, fel is szökik az ára. És ez végiggurul – vagy más kifejezéssel végiggyűrűzik – a teljes értékesítési láncon, a termelői árak mozgását ugyanis nem lehet a határon megállítani.

Az egész áfát csökkenteni kellene
A sertésáfa csökkentése kapcsán újra napvilágra került a magyar adórendszer legnagyobb gondja: a túl magas áfakulcs. Európa legmagasabb forgalmi adója ugyanis adóelkerülésre ösztönzi a vállalatokat, a feketegazdaságban eltűnő pénz mennyisége több százmilliárd forintra tehető.