A menzán miért nincs kedvezményes ÁFA?

2017. szeptember 06. szerda - 12:02 / piacesprofit.hu
  •    

Lehetséges-e az iskolai menzán a liszt vagy tej felhasználásával készült ételt kedvezményes adókulccsal számlázni a tanulóknak és a tanároknak? A kérdés felvetése jogos, azonban szakértőnk sajnos csak nemmel tud válaszolni erre a kérdésre.

A probléma abból adódik, hogy a kedvezményes adókulcs alá tartozó vendéglátó-ipari szolgáltatás a NAV szerint csak nyílt árusítású éttermekre vonatkozik. Vagyis az iskolai menza, ahol csak a gyermekek és a tanárok étkezhetnek nem minősül nyílt árusításúnak, így a szolgáltatás 27 százalékos adókulccsal adózik – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

A menzára nem érvényes az áfacsökkentés - Kép: Pixabay

A menzára nem érvényes az áfacsökkentés – Kép: Pixabay

További probléma, hogy annak ellenére, hogy nem alkalmazható a kedvezményes adókulcs, a menzai étkezés szolgáltatásnak minősül és nem termékértékesítésnek. Ennek okán az élelmiszer értékesítésre vonatkozó kedvezményes adókulcs sem alkalmazható. Például a pogácsa értékesítése, ha az termékértékesítés keretében történik, úgy 18 százalékos adókulcsot kell alkalmazni. Viszont ha menzán szolgálnak fel pogácsát, úgy az nem minősül termékértékesítésnek, így a 27 százalékos adókulcsot kell alkalmaznia a menzát üzemeltetőnek. Sajnos nem tudunk olyan szituációt elképzelni, mikor a menzán bármilyen ételt vagy italt a kedvezményes adókulccsal lehetne számlázni.

Nem csak a menzák vannak nehéz helyzetben

Az idén januártól érvényes áfacsökkentést ugyan általánosságban örömmel fogadták a vendéglátósok, a gyakorlatban a törvény azonban számtalan problémát és kérdést vetett fel. A jogszabály ugyanis úgy szól, hogy 27 százalékról 18 százalékra csökken az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után fizetendő áfa mértéke. Csakhogy a kedvezményes adókulcs érvényesítésének feltételei  annyira bonyolultak, hogy az éttermek – önhibájukon kívül – nehezen értelmezik a rájuk vonatkozó törvényeket.

Vendéglátás: adózhat másképp a leves és a főétel
Számtalan gyakorlati probléma merült fel a vendéglátásban január elsejétől alkalmazható 18 százalékos áfával kapcsolatban. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztató anyagának segítségével megpróbáljuk megválaszolni a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.