Olcsóbb lett a hal és a körömpörkölt

2018. január 03. szerda - 10:34 / piacesprofit.hu
  •    

Januártól 27 százalékról 5 százalékra csökken a fogyasztási célú halakra, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének és belsőségének áfakulcsa.

Az elmúlt években már számos élelmiszer áfáját csökkentették, többek között 5 százalékos, kedvezményes kulccsal adózik a sertés- és a baromfihús, a friss tej és a tojás is. 2018. január elsejétől pedig folytatódik az áfacsökkentés: a fogyasztási célú halakra vonatkozó áfakulcs, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének (pl. köröm és láb csülök nélkül) és belsőségének (pl. nyelv, máj, velő) áfája is 5 százalékra csökkent.

Az étlapon nem látszik az áfacsökkentés
Habár január elsejétől jelentősen, 27 százalékról 18 százalékra csökkent a vendéglátás áfája, ez nem látszik, sőt inkább emelkedtek az árak az étlapokon.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az áfacsökkentéseknek köszönhetően egy átlagos családnál legalább évi 35–40 ezer forinttal több pénz marad.

Az adócsökkentések másik nagy nyertese az agrárium, hiszen az élelmiszergazdaság és a mezőgazdaság egyaránt több lehetőséghez jut az áfacsökkentéssel, visszaszorul a feketegazdaság, miközben az emberek többet tudnak vásárolni, nő a fogyasztás. A haltermékek áfakulcsának mostani csökkentése, illetve a közelmúltban bevezetett Minőségi Magyar Hal (MMH) tanúsító védjegy kialakítása is hozzájárulhat a hazai halfogyasztás további növekedéséhez.

Különadót kaptak az éttermek
2018. január 1-jétől bevezeti a kormány a turizmusfejlesztési hozzájárulást. Ezzel vélhetően a már bejelentett áfacsökkentéssel kieső bevételeket akarják pótolni. Az érdek-képviseleteknek tetszik a különadó.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek