Állami buli lesz az onlinepóker és a lóverseny

2013. június 26. szerda - 15:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az Országgyűlés csütörtökön megszüntette az online kártyajátékok és lóversenyfogadás liberalizációját és állami koncesszióhoz kötött valamennyi, hírközlési rendszerek útján szervezett sportfogadást, valamint kártya- és kaszinójátékot.

Koncessziós díjat kell fizetni – Kép: SXC

A magántársaságok így a jövőben öt évre kaphatnak engedélyt az internetes sportfogadás-szervezésre, ami után játéktípusonként évi 100 millió forint koncessziós díjat, továbbá kéthetente játékadót, negyedévente pedig felügyeleti díjat kell fizetniük. Az állami szerencsejáték-szervező alanyi jogon vehet részt mindhárom online tevékenységben. A képviselők 235 igen szavazattal 69 nem ellenében fogadták el az erről szóló törvénymódosításokat, amelyeket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kezdeményezett.

Az elfogadott változtatások értelmében az érintett társaságoknak ellenőrizniük kell a regisztrálók adatait, a 18 éven aluliak jelentkezését el kell utasítaniuk, az engedéllyel nem rendelkező online szervezők oldalait pedig a hírközlési szolgáltatóknak blokkolniuk kell. A koncessziós engedélyek, illetve koncessziós jogok kiadásáról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dönt. Az engedélyek és koncessziós szerződések legfeljebb öt évre szólhatnak, de számuk nem korlátozott. Az idei évi költségvetésre vonatkozó módosítás alapján a koncessziós díj 2013-ban – a teljes évre vetítve – játéktípusonként 100 millió forint.

A távszerencsejáték játékadója a tiszta játékbevétel – vagyis a befizetett tétek és a kifizetett nyeremények különbségének – 20 százaléka, míg a szerencsejáték-felügyeleti díj a bevétel 2,5 százaléka, de legalább 100 ezer forint és legfeljebb 50 millió forint. A játékosoknak a legális internetes szerencsejátékból származó jövedelem után nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A kormány tavaly ősszel 10 milliárd forintos bevételt várt az online szerencsejáték új szabályozásától.

Tarolt az adóemelés
A játékadó tavaly novemberi megemelése követően sorra adták vissza az üzemeltetők a pénznyerő automatákat. A Magyar Szerencsejáték Szövetség szerint az ötszörösére megemelt, Európában is példátlan mértékű játékadó a csőd szélére sodorta a szerencsejátékkal foglalkozó magyar vállalkozókat.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek