A tartós bérlet népszerűbb, mint valaha

2018. április 04. szerda - 16:04 / piacesprofit.hu
  •    

Két számjegyű növekedést értek el a hazai lízingpiac mutatói, megelőzve ezzel az európai mutatókat is. A bővülés a járművek esetében a legjelentősebb, de nőtt a gépek és berendezések finanszírozása is. Miért, és merre tovább?

Hazánkban a tavalyi évben, éves szinten 18 százalékkal, 613 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg, hasonlóan erős számokra a válság elmélyülése előtt, a 2008-as években volt példa. A lízingpiac hajtómotorja egyelőre a járműfinanszírozás, de jelentős a növekedés a gépek és berendezések esetében is.  A Leaseurope jelentései szerint az európai lízingpiac 2014 óta fokozatosan bővül, a személyautó-finanszírozás mellett a haszongépjárművek, a gépek és ipari berendezések bővülése is jelentős. Ennek oka részben, hogy különösen a kis- és középvállalkozások egyre érdeklődőbbek a lízingkonstrukciók iránt. Hazánkban a tavalyi év során az autóeladások 40 százaléka már valamilyen lízingkonstrukció segítségével történt.

bevásárlókocsi százforintossal

Kép: Fotolia

Felülmúlták a várakozásokat a magyar mutatók

Noha Európában lassult a növekedés, a hazai lízingpiac esetében kétszámjegyű volt a bővülés. Míg az európai lízingcégeknél 1,9 %-os volt a növekedés éves szinten, addig a magyar piacon 23 és 15 % között mozgott az egymást követő negyedévekben, szeptember végére a kihelyezett összeg meghaladta a 428 milliárd forintot is. Ez az érték még a 2017-es várakozásokat is felülmúlta, akkor 10 % körüli növekedést prognosztizáltak.

Erre figyeljünk, ha felmondjuk a lízingszerződést
A Lombard Ingatlan Lízing Zrt. 2006 és 2008 között ingatlanokat adott lízingbe más cégeknek. Az ügylet futamideje során a számára fizetendő teljes lízingdíjat az ingatlanoknak a lízingbevevők részére történő átadásakor leszámlázta, annak áfavonzatát pedig az adóhatóság számára megfizette.

A képzeletbeli tortából még mindig a személyautók és haszongépjárművek hasították a legnagyobb szeletet, 23 és 19 %-os emelkedéssel. A gépek-berendezések finanszírozása is nőtt, itt 41 %-os volt a bővülés az előző év azonos időszakához képest. Megélénkült a termelőeszközök finanszírozása is, 66 milliárdot tett ki a 2017-ben finanszírozott összeg, ami 39 %-os emelkedés 2016-hoz képest.

A tartós bérlet népszerűbb, mint valaha

Székely Balázs a Rentasystem ügyvezetőjének elmondása szerint a tartós bérlet (operatív lízing) népszerűbb, mint valaha.  „A tartós bérlet rugalmassága miatt már szinte kötelező elemmé vált felgyorsult világunkban. Az így megtakarított költségeket marketing, HR vagy akár technológiai fejlesztésre allokálhatják a cégek. Egyre többen vannak, akiknek a fejében már meg sem fordul a vásárlás.” A Rentasystem a piaci növekedés dupláját érte el, 50%-al növelte kihelyezéseit.

A bérlet szépségei között említhető az is, hogy a bérleti szerződésnek köszönhetően csak néhány évig kell megtartani az autót, gépet vagy eszközt, mielőtt egy újabbra cserélné tulajdonosa. Emellett nem kell félni a váratlan javítási vagy karbantartási költségektől sem, és akkor még az egyéb kényelmi szolgáltatásokról nem is beszéltünk.

Vegyünk vagy béreljünk?
Noha hosszú generációk óta a saját tulajdon és a megtakarítások felhalmozása jelentette a biztos pontot, manapság átalakulóban van ez a szemlélet. Úgy tűnik, a fiatalabb generáció már egyre inkább bérel, ugyanakkor a különböző konstrukciók lehetőségeivel kapcsolatban még vannak „homályos” foltok.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek